Matias na ostro

/ 3 komentarzy / 2 zdjęć


Matias na ostro (przepis na jedną osobę)
Podczas Świąt większość z nas spożywa ryba. Podstawowym daniem u mnie w domu, które tolerują wszyscy, jest karp zapiekany z pieczarkami oraz smażone śledzie zielone w zalewie octowej.


Dodatkowo zawsze specjalnie dla siebie szykuję w różnych postaciach śledzie w oliwie. Tym razem padło na szybką przekąskę, która może być pięknym dodatkiem pomiędzy kolejnymi mięsiwami, a pomoże nam zdecydowanie w trawieniu. Mam tu na myśli matiasa w oleju na ostro (przepis na jedną osobę). Warto pamiętać, że taki śledź posiada, jak podają źródła, najtłustsze, najdelikatniejsze i najsmaczniejsze mięso.
Składniki:
 jeden, dwa płaty matiasa;
 jedna papryczka pikantna (ostra);
 mała czerwona cebulka;
 ząbek czosnku;
 kilka listków bazylii i oregano;
 dwie łyżki oleju rzepakowego;
 sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Płat śledzia osączyć lekko z naturalnej zalewy i pokroić na poprzeczne 1-2cm paski. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół i usunąć dokładnie gniazda nasienne.
Uwaga! nie zatrzeć oczu lub innych wrażliwych miejsc (skaleczenia, otarcia itp.).

Cebulkę obrać pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Ząbek czosnku pokroić
w plasterki. Wszystkie składniki oddzielnie obok siebie ułożyć na talerzu, skopić olejem, posolić i popieprzyć. Udekorować ziołami.
Pamiętajmy, że zioła i ostre przyprawy są naszym sprzymierzeńcem w procesie trawienia.


 


5
Oceń
(13 głosów)

 

Matias na ostro - opinie i komentarze

ZanderHunterZanderHunter
0
I dobrze Marku że podsunąłeś pomysł...na pewno zrobię i skosztuję śledzika podczas świąt wg. Twojego przepisu...tym bardziej że bardzo lubię wszystko co ostre i co nadaje pikanterii potrawom...:) P:)
(2013-12-12 10:24)
pstrag222pstrag222
0
Matias szczególnie ten z zalewy solonej to praktycznie jedyny jaki spożywam , oczywiście sam go przyrządzam na różne sposoby.. A wczasie biesiad kiedy znajdzie sie 100gram To taki śledzik prezentuje się pięknie (2013-12-12 20:44)
zbynio63zbynio63
0
Tak szczęśliwie się składa,że mam w zamrażalce kilka polędwic z dorsza.Zasolić muszę sam,ale na pewno część przygotuję w/g Twego przepisu Marku.A tak nawiasem to polędwica z dorsza na surowo jest przepyszna.Można ją też zamarynować po kaszubsku(przepis Ostrego dostępny na forum).Zaśliniłem się strasznie.Pozdrowienia dla wędkarzy-kucharzy.Wodom Cześć! (2013-12-13 09:29)

skomentuj ten artykuł