Zaloguj się do konta

Mazurek.

Mazurek.
Składniki: ½ kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, ½ szklanki słodkiej śmietanki, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag rodzynek, skórka otarta z cytryny. Do dekoracji 5 dag migdałów, 1 żółtko.
Przygotowanie: Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C. Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…