Meksykańska zupa w terenie.
damian Kunicki (wyprawy brzegiem )
2021-04-26
Kolejna z zup w wydaniu terenowym , czyli mowa tu o zupie rodem z Meksyku . Zupa Meksykańska z mielonym mięsem wołowym , coś dobrego i rozgrzewającego a do tego przede wszystkim sycący posiłek . Do tak smacznej zupy nie potrzebujemy nie wiadomo ilu składników , tak że i koszty zupki nie wychodzą nie wiadomo jak duże a na prawdę warto.
składniki potrzebne do przygotowania zupy :
- mięso mielone wołowe
-papryka czerwona
-papryka zielona
-fasola czerwona
-fasola biała
-kukurydza
-passata pomidorowa
-czosnek
-cebula biała
-cebula czerwona
-olej
-tarty żółty ser
Przyprawy takie jak :
-papryka ostra mielona
-papryka słodka mielona
-pieprz cayenne
-papryka słodka wędzona
-sól , pieprz
-bazylia
-oregano
Sposób Przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze mięsko wołowe i delikatnie podsmażamy , gdy uznamy że patelnia jest za sucha i przyłapuje nam mięsko , można podlać ją delikatnie olejem i smażyć dalej , pamiętajmy że nasze mięso smażymy na ognisku z czym wiąże się to , że patelnia szybko łapie dużą temperaturę i zdarzać się może przyłapywanie mięsa , w tym wypadku potrzebne jest podlanie oleju na patelnie .
Gdy mięso zacznie łapać swój kolor , szaro biały to znak że pomału zaczyna się podsmażać , wtedy dorzucam skrojoną cebulkę w kostkę plus czosnek 2 ząbki drobno siekane , chwilę podsmażam po czy dorzucam posiekaną paprykę czerwoną jak i zieloną wszystko razem podsmażam
W tym czasie do garnka umieszczam warzywa takie jak : puszka kukurydzy , 2 puszki fasoli czerwonej , puszka fasoli białej nie odlewam wody z puszek tylko wszystko razem umieszczam w garnku , do tego dolewam passaty pomidorowej , nie odmierzam jej jakoś starannie tylko staram się wlać zazwyczaj odpowiednią ilość butelki , mniej więcej połowę butelki pojemności 700 ml wszystko zalewam wodą 0,5 l na garnek , doprawiam do smaku solą i pieprzem można również dodać łyżkę cukru
Po tych czynnościach stawiam garnek z moimi warzywami na ogniu i gotuję , w międzyczasie przechodzę do mięsa na patelni które się podsmaża , lekko je doprawiam przyprawami takimi jak papryka ostra i papryka słodka do tego oregano i bazylia do nadania fajnego aromatu po 1 łyżeczce od herbaty , sól pieprz i mieszam chwilę zostawiam jeszcze do podsmażenia , podsmażone mięso z cebulą i papryką przerzucam do garnka , wszystko razem gotuję na koniec doprawiając naszymi przyprawami takimi jak : papryka słodka wędzona , pieprz cayenne , papryka ostra , papryka słodka , sól i pieprz po 1 łyżeczce od herbaty , dodam jeszcze że można też dosypać troszkę przyprawy do dań meksykańskich , ona również doda fajnego smaku .
Zostawiam to wszystko jeszcze na ogniu dokładnie mieszając , tak by wszystkie składniki przeszły przyprawami , gdy zupa jest zagotowana zdejmuję garnek z ognia i rozlewam zupę w talerzyki na każdą porcję dodaję garstkę startego żółtego sera . Smacznego .