Metody połowu ryb rzecznych.
zbigniew mamrot (zbylu124)
2016-10-27
Metody połowu ryb rzecznych.
Brzana na kostkę sera.
Brzana zamieszkuje rzeki o wolnym nurcie i głębokości dochodzącej do 6 metrów.Ciało brzany pokryte jest łuskami głęboko osadzonymi w skórze,kształt łusek jest okrągły.Ryba dorasta do 6,5 kilograma masy przy długości 95 centymetrów.Pokarmem brzany są drobne ryby oraz liczne bezkręgowce.Brzana odbywa tarło kiedy woda osiągnie 16 st. celcjusza.Pysk brzany jest ryjkowaty,a ciało ma kształt torpedowaty.
Do połowu brzan stosuje się wedziski o ciężarze wyrzutu 20-40 gramów.Żyłka ma grubość 0.22 mm.Haczyk jest rozmiaru 0.8.Przynętą jest kostka żółtego sera o wielkośći 1cm na 1cm.Brzana zaczyna żerować kiedy temperatura wody osiągnie 18 stopni celcjusza.Ryba żeruje od początku czerwca do końca września.Brzan szukamy w głównym nurcie rzeki ,a głębokość łowiska wynosi minimum 5 metrów głębokości.Po braniu męczymy rybę w głównym nurcie,a następnie doholowujemy do brzegu i wyjmujemy rybę podbierakiem.
Certa na żywca.
Certa jest ryba zamieszkującą duże rzeki o wolnym przepływie wody.Tarło odbywa się w czerwcu przy temperaturze wody 18 stopni celcjusza.Odżywia się drobnymi rybami na które poluje zaganiając ryby pod powierzchnię wody.Masa ciala ryby dochodzi do 6 kilogramów przy długości 85 centymetrów.Ciało pokryte jest okrągłymi łuskami głęboko osadzonymi w skórze
.
Sprzęt do połowu certy składa się z wędziska o ciężarze wyrzutu od 20-60 gramów.Używamy żyłki o średnicy 0.20 mm.,haczyk jest wielkości 0.8.Żywca zakładamy zbrojąc go za pyszczek.Najlepiej sprawdza się mała płoć lub duża ukleja.Certa najlepiej żeruje kiedy temperatura wody osiągnie 12 stopni celcjusza.Miesiące odłowu tej ryby to koniec czerwca do początku września.Certa bierze pokarm który znajduje się w rejonie nie oddalonym bardziej niż na 50 metrów od miejsca w ktorym przebywa.
Boleń na twistera.
Ryba tego gatunku zamieszkuje wody o szybkim przepływie,są to rzeki oraz kanały rzeczne.Ciało bolenia przypomina wyglądem torpedę,łuski są duze i płytko osadzone w skórze.Boleń osiaga długość 90 centymetrów przy masie do 8 kilogramów.Poluje na płocie oraz ukleje.Tarło bolenia odbywa się w lipcu,kiedy temperatura wody wynosi 19 st. celcjusza.
Bolenie łowi się na twistera o prłowym kolorze.Przynętę ściągamy bardzo szybko pod powierzchnią wody.Boleń atakuje przynętę bardzo agresywnie.Najlepsza pora żerowania to około godzina 18.00.Bolenie łowimy od połowy maja do końca pażdziernika.Wedzisko ma ciężar wyrzutu 10-30 gramów,żyłka ma grubość 0.22.Przynęta ma 6 centymetrów długości.Boleń zaczyna żerować kiedy temperatura wody osiągnie 16 st. celcjusza.Bolenia szukamy w głównym nurcie rzeki lub kanału.Głębokość lowiska musi wynosić minimum 4 metry głębokości.
Jesiotr z dna
Ryba tego gatunku zamieszkuje rzeki oraz jeziora o dużym przepływie wody.Masa jaka osiągają ryby tego gatunku dochodzi do 150kilogramów masy,przy długości do 2.5 metra.Jesiotr żeruje od końca maja do końca września.Tarło jesiotra odbywa się kiedy temperatura wody wynosi 18 stopni celcjusza.Ten gatunek odżywia się krąpiem,leszczem oraz w niektórych rzekach także łososiem.Ciało pokryte jest wyrostkami kostnymi.
Jesiotra łowimy używajac kija o wyrzucie od 50-200 gramów,plecionka ma średnicę 0.40,w zestawie ciężarek znajduje sie 100 cm. od haczyka.Ciężarek waży 80 gramów,haczyk ma wielkość 1.0.Zestaw zarzucamy 1.5 metra przed dołek,po braniu mocno zacinamy.Żywca zbroimy za grzbiet,dzięki temu dłużej zostaje żywy, a ryba nie wyrwie z przynęty haczyka.Głębokość łowiska musi wynosić minimum 4 metry głębokości.Rybę wprowadzamy w nurt rzeki, dzięki temu ryba się męczy,a łowiący odpoczywa.Łódz przestawiamy z jednej na drugą strone rzeki.
Kleń na chrząszcza.
Ryba tego gatunku zamieszkuje rzeki o szybkim nurcie.Klen odbywa tarło w lipcu, kiedy temperatura osiągnie 20 st.celcjusza.Ciało klenia przypomina wyglądem płoć.Klen osiąga masę 2 kilogramów, przy długości do 50 cm.Kleń odżywia się owadami występującymi nad rzeką.
Zestaw do łowienia klenia składa się z wedziska o ciężarze wyrzutu 5-15 gramów.Żyłka ma średnicę 0.18mm.Haczyk ma wielkość 0.8.Chrząszcza zakładamy od spodu owada,a wyprowadzamy przez jego grzbiet.Do zarzucania zestawu urzywamy kuli wodnej,wypełniamy wlewając do niej 4 mlilitry wody.Pozwalamy aby zestaw spływał z nurtem rzeki.Kleń zaczyna żerować gdy temperatura wody osiągnie 14 st.celcjusza.Klenie łowimy od początku maja do końca września.Kleń żeruje od świtu do póżnego wieczora.
Mientus na filet.
Mientus jest rybą zamieszkującą rzeki głębokie o wolnym uciągu nurtu i głębokości minimum7 metrów.Odżywia się małymi rybami,najczęściej jest to płoć lub niewielki krąp.Waga ciała tej ryby dochodzi do 4 kilogramów przy długości ciała do 85 centymetrów.Tarło odbywa się w pazdzierniku kiedy temperatura wody wynosi 12 stopni celcjusza.Mientus przypomina wyglądem żabę.
Mientusa łowi się na martwą rybkę lub fragment świńskiej wątroby.Zestaw składa się z wędziska o wyrzucie od 20-60 gramów.Przynętę zaczepiamy za pyszczek i opuszczamy na dno rzeki.Stosujemy żyłkę o średnicy 0.22 mm.,ciężarek ma wagę 40 gramów i jest umieszczony 50 cm. od haczyka.Numer haczyka to 0.8.Miętus najlepiej żeruje gdy temperatura wody spadnie jesienią do 10 stopni celcjusza.Są to miesiące od pażdziernika do końca listopada.W rzece szukamy rowów w których żeruje gatunek tej ryby.Miętusa holujemy bardzo wolno i podbieramy rybę podbierakiem.
Sum na dwa sposoby.
Sum jest rybą zamieszkującą duże rzeki o głębokości minimum 8 metrów.Poluje przeważnie na dużą płoć,krąpia lub małego leszcza.Ciało suma nie jest pokryte łuskami,a charakterystyczne są jego długie wąsy.Pysk jest bardzo duży w porównaniu do reszty ciała.Maksymalna masa suma dochodzi do 120 kilogramów,przy długości około 2.5 metra.
Ryby tego gatunku są najczęściej poławiane w rzekach o dużej głębokości.Sum odżywia sie wszystkim co naspotka na swojej drodze,szczegulnie rybami i małymi ssakami.W menu suma pojawiają sie płocie,krąpie małe leszcze oraz żaby.Suma łowimy od początku czerwca do połowy pażdziernika.Optymalna temperatura w której sum najlepiej żeruje to 22 stopnie celcjusza.Zaczyna żerowac przy 18 st. cel.,przestaje żerować przy 28 st. cel..Sum rozmnarza się w czerwcu, kiedy temperatura wody wynosi 24 st. cel.Sum trzyma sie dołków o głębokości minimum 3 ,duże sumy poławiane są własnie w dołkach, których się trzymają.Są dwie metody poławiania dużych osobników suma.Pierwsza metoda to poławianie gatunków tej ryby na pęczek rosówek,optymalna ilość to cztery sztuki.Druga przynetą jest żywiec,w zależności od wielkości suma,sa to duze płocie,duże krapie lum małe leszcze.Sprzęt do połowu to wedzisko o ciężaże wyżutu 200 gramów,plecionka o średnicy 0,30, oraz hak nr.2.Przynętę lokujemu przed dołkiem, w odległości 1,5 m od początku dołka.Suma zacinamy bardzo energicznie, po trzecim ugięciu szczytówki wędziska.W czerwcu sumy najlepiej biorą na żywca,jesienią na rosówkę.Duże sumy uciekają na otwartą wodę,ale tylko sztuki o masie ponad 100kg.,mniejsze sumy szukaja schronienia w gęstwinie sitowia, lub w koronach powalonych drzew.Suma holujemy zdecydowanie, nie dając mu odpocząć.Bardzo pomocna przy łowieniu sumów jest łudka.Kołowrotek który najlepiej sprawcza się przy polowie osobników tego gatunku to multiplikator,o przełożeniu 5,0.Sum nie atakuje osobników tego samego gatunku nie jest kanibalem.Życzę połamania wędziska,i proszę o wypuszczanie sumów o wadze powyżej 80kg.Największe sumy poławiane są we Francji,Hiszpani oaz Rumuni.