Mielone po turecku


Składniki:
35 dag dowolnego mielonego mięsa
pokrojona w paseczki papryka
3 duże pomidory
1/2 pęczka dymki
3 łyżki tymianku
łyżeczka czarnuszki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Ciasto:
45 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki bałkanskiego
1/2 łyżeczki soli
cukier
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Dodaj szczyptę cukru i sól, wymieszaj. Połącz z mąką, jogurtem i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Na oleju smaż mięso ok. 10min, dopraw pieprzem na ostro. Studź. Wymieszaj z posiekanymi pomidorami, dymką oraz przyprawami.
Ciasto ponownie wyrób, podziel na 8 porcji. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Kładź farsz, brzegi podnieś i zlep na końcach. Chlebki ułóż na blasze, odstaw na 10min. Piecz 30min w temp. 200*C. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Mielone po turecku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł