Mielone ryby na sezon grillowy

/ 18 komentarzy / 6 zdjęć


[p]Przyszła upragniona wiosna, wiec czas zacząć grillowanie :)

Ot na grilla nie tylko drób, świnki, czy inne krówki i baranki. Ryby też można.

Jeżeli dominuję w akwenie drobnica można coś zabrać nie ujmując rybostanu. Wszystko z umiarem :) Napiszę przepis na mielone ryby z tym mielonym mięsem można zrobić różne rzeczy. Kulki rybne smażone, dodatek do zup rybnych pycha, ale o tym innym razem. Można fishburgera zrobić, sos. Dosłownie wszystko. Wymieniam jedną z ulubionych potraw.

Do tego przepisu można wykorzystać płoć, karaś, leszcz, krąp, karp, tołpyga ku mojemu zaskoczeniu ta ostatnia bardzo delikatne ma mięso. Większe ryby również też się nadają.

Większa ilość np.: karasia wyciągamy kręgosłupy to się nie zmiel,i ściągamy skórę ta również się nie zmieli i utrudnia tę czynność. Mielimy 2 razy, dla pewności 3. Przy ostatnim mieleniu dodaję czosnek i/lub cebule i mielimy razem.

Do mięsa dodaję namoczonej bułki, jajko natka pietruszki, pieprz sól do smaku wedle uważania różne podniebienia więc przyprawy można mieszać, najlepsze jak dla mnie jest wyżej wymienione nie zmienia ani nie neutralizuje smaku ryb, dodaję jeszcze odrobinę chili bo lubię pikantne.

Dodajemy jajko całość mieszamy w jednolitą masę i tyle NIE DODAJEMY MĄKI BO CAŁY SMAK RYBY ZANIKA. Kleistość można uzyskać dosypując szczyptę bułki tartej

Opcja najlepsza moim zdaniem na grilla wygląda tak, obklejam patyczki do szaszłyków i kładę na grilla i gotowe. Pychota.

Oczywiście zamieszczam foty.

Bon appetit.
[/p]

 


4.6
Oceń
(29 głosów)

 

Mielone ryby na sezon grillowy - opinie i komentarze

mielecmielec
0
Jestem cierpliwy poczekam na tą "wiosnę" którą można będzie nazwać wiosną. (2013-03-22 19:10)
damiangrzeskowiakdamiangrzeskowiak
0
drugi dzień wiosny a śniegu po kolana,jeszcze troche pomrozi i będziemy mogli łapac z lodu.świetny ten ala szaszłyk. (2013-03-22 20:01)
ekciakekciak
0
super te szaszłyki :D 5***** (2013-03-22 20:06)
mancor1115mancor1115
0
Pyszności, próbowałem w tamtym roku... Przede wszystkim super rozwiązanie dla osób nie cierpiących ości oraz dla dzieci - nie ma obawy że zatrzyma się w gardle. A co do ostatniej foty to GRATULUJĘ okazu oraz tego że żyje bo fajnie by było kiedyś jeszcze go złowić.... Pozdrawiam i ***** zostawiam. (2013-03-22 21:18)
marek-debickimarek-debicki
0
Jeżeli te szaszłyki robimy z karasia srebrzystego , a nie pospolitego, tom jestem jak najbardziej za. Jednocześnie muszę przyznać, że taki pomysł z grillowaniem na patyczku szaszłykowym spotkałem pierwszy raz. Gratuluję, pozdrawiam i *****pozostawiam. (2013-03-22 21:46)
pstrag222pstrag222
0
No to grillujemy na całego jutro rozstawiam sprzęt ale kurczenie mam rybki na te patyczki:( Trzeba najpierw coś złapać:) ***** pzdr.pstrag222 (2013-03-23 06:42)
Lin1992Lin1992
0
Nie no znowu ktoś mi narobił smaka na rybsko.Ludzie zlitujcie się :) Za wpis oczywiście 5/5 i pozdrawiam. (2013-03-23 08:30)
kaaczor1kaaczor1
0
tak dalej być nie może ..jadę na ryby i robię grila w domu :-) nie będę czekał aż będzie ciepło :-) 5 i pozdrawiam (2013-03-23 14:19)
arturarturarturartur
0
Bardzo ciekawe danie . Trzeba będzie wypróbować . Aby do wiosny !! Pozdrawiam . (2013-03-23 17:59)
wedkarz001wedkarz001
0
Już jestem głodny. Robie takie pulpeciki w zalewie pomidorowo octowej pycha.*****. (2013-03-23 19:41)
damiano88damiano88
0
No wygląda ciekawie już mi tęskno za rybkami grilem i zimnym piwkiem nad wodą :P wiosno wróć (2013-03-25 23:17)
kamil11269kamil11269
0
***** :) Może się spróbuje :) (2013-04-11 20:32)
leszekosuchleszekosuch
0
spróbuje (2013-04-22 09:00)
u?ytkownik131131u?ytkownik131131
0
Heh fajnie że na wędkuje mamy dwie przeciwne kategorie do siebie C&R i Kuchnia wędkarska :) (2013-04-24 13:04)
elo36elo36
0
A z samego leszcza beda dobra ? I jakie leszcze sie nadaja [cm] (2013-05-06 22:01)
elo36elo36
0
A z samego leszcza beda dobra ? I jakie leszcze sie nadaja [cm] (2013-05-06 22:02)
91kaczor91kaczor
0
bardzo dobry artykuł na pewno spróbuje :) (2013-06-12 12:25)
pawel75pawel75
0
No naprawdę fajna sprawa, dzięki wielkie za tak pomysł jak i opis ! Trzeba będzie wypróbować. Pozdrawiam i ***** zostawiam (2013-06-12 19:17)

skomentuj ten artykuł