Zaloguj się do konta

Mielone ryby na sezon grillowy

[p]Przyszła upragniona wiosna, wiec czas zacząć grillowanie :)

Ot na grilla nie tylko drób, świnki, czy inne krówki i baranki. Ryby też można.

Jeżeli dominuję w akwenie drobnica można coś zabrać nie ujmując rybostanu. Wszystko z umiarem :) Napiszę przepis na mielone ryby z tym mielonym mięsem można zrobić różne rzeczy. Kulki rybne smażone, dodatek do zup rybnych pycha, ale o tym innym razem. Można fishburgera zrobić, sos. Dosłownie wszystko. Wymieniam jedną z ulubionych potraw.

Do tego przepisu można wykorzystać płoć, karaś, leszcz, krąp, karp, tołpyga ku mojemu zaskoczeniu ta ostatnia bardzo delikatne ma mięso. Większe ryby również też się nadają.

Większa ilość np.: karasia wyciągamy kręgosłupy to się nie zmiel,i ściągamy skórę ta również się nie zmieli i utrudnia tę czynność. Mielimy 2 razy, dla pewności 3. Przy ostatnim mieleniu dodaję czosnek i/lub cebule i mielimy razem.

Do mięsa dodaję namoczonej bułki, jajko natka pietruszki, pieprz sól do smaku wedle uważania różne podniebienia więc przyprawy można mieszać, najlepsze jak dla mnie jest wyżej wymienione nie zmienia ani nie neutralizuje smaku ryb, dodaję jeszcze odrobinę chili bo lubię pikantne.

Dodajemy jajko całość mieszamy w jednolitą masę i tyle NIE DODAJEMY MĄKI BO CAŁY SMAK RYBY ZANIKA. Kleistość można uzyskać dosypując szczyptę bułki tartej

Opcja najlepsza moim zdaniem na grilla wygląda tak, obklejam patyczki do szaszłyków i kładę na grilla i gotowe. Pychota.

Oczywiście zamieszczam foty.

Bon appetit.
[/p]

Opinie (18)

mielec

Jestem cierpliwy poczekam na tą "wiosnę" którą można będzie nazwać wiosną. [2013-03-22 19:10]

damiangrzeskowiak

drugi dzień wiosny a śniegu po kolana,jeszcze troche pomrozi i będziemy mogli łapac z lodu.świetny ten ala szaszłyk. [2013-03-22 20:01]

ekciak

super te szaszłyki :D 5***** [2013-03-22 20:06]

mancor1115

Pyszności, próbowałem w tamtym roku... Przede wszystkim super rozwiązanie dla osób nie cierpiących ości oraz dla dzieci - nie ma obawy że zatrzyma się w gardle. A co do ostatniej foty to GRATULUJĘ okazu oraz tego że żyje bo fajnie by było kiedyś jeszcze go złowić.... Pozdrawiam i ***** zostawiam. [2013-03-22 21:18]

marek-debicki

Jeżeli te szaszłyki robimy z karasia srebrzystego , a nie pospolitego, tom jestem jak najbardziej za. Jednocześnie muszę przyznać, że taki pomysł z grillowaniem na patyczku szaszłykowym spotkałem pierwszy raz. Gratuluję, pozdrawiam i *****pozostawiam. [2013-03-22 21:46]

pstrag222

No to grillujemy na całego jutro rozstawiam sprzęt ale kurczenie mam rybki na te patyczki:( Trzeba najpierw coś złapać:) ***** pzdr.pstrag222 [2013-03-23 06:42]

Lin1992

Nie no znowu ktoś mi narobił smaka na rybsko.Ludzie zlitujcie się :) Za wpis oczywiście 5/5 i pozdrawiam. [2013-03-23 08:30]

kaaczor1

tak dalej być nie może ..jadę na ryby i robię grila w domu :-) nie będę czekał aż będzie ciepło :-) 5 i pozdrawiam [2013-03-23 14:19]

arturartur

Bardzo ciekawe danie . Trzeba będzie wypróbować . Aby do wiosny !! Pozdrawiam . [2013-03-23 17:59]

wedkarz001

Już jestem głodny. Robie takie pulpeciki w zalewie pomidorowo octowej pycha.*****. [2013-03-23 19:41]

damiano88

No wygląda ciekawie już mi tęskno za rybkami grilem i zimnym piwkiem nad wodą :P wiosno wróć [2013-03-25 23:17]

kamil11269

***** :) Może się spróbuje :) [2013-04-11 20:32]

leszekosuch

spróbuje [2013-04-22 09:00]

użytkownik

Heh fajnie że na wędkuje mamy dwie przeciwne kategorie do siebie C&R i Kuchnia wędkarska :) [2013-04-24 13:04]

elo36

A z samego leszcza beda dobra ? I jakie leszcze sie nadaja [cm] [2013-05-06 22:01]

elo36

A z samego leszcza beda dobra ? I jakie leszcze sie nadaja [cm] [2013-05-06 22:02]

91kaczor

bardzo dobry artykuł na pewno spróbuje :) [2013-06-12 12:25]

pawel75

No naprawdę fajna sprawa, dzięki wielkie za tak pomysł jak i opis ! Trzeba będzie wypróbować. Pozdrawiam i ***** zostawiam [2013-06-12 19:17]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Certa w papilotach

[p]Certa w papilotach. Jest to przepis z którego korzystam od lat a znam g…