Mięsne kulki z ziołowym sosem


Składniki
80 dag mięsa mielonego drobiowego
jajko
2 ząbki czosnku
czerstwa bułeczka
szklanka mleka
po 1/3 natki i trybuli
2 gałązki mięty
40 dag jogurtu bałkańskiego
łyżka słupków migdałowych
olej
sól
pieprz
Przygotowanie ;
Bułkę zalej mlekiem , namocz a następnie odciśnij. Przełóż do miski z mięsem. Do mięsa wbij jajko, dodaj roztarty ząbek czosnku , posiekaną natkę i trybulę oraz sól i pieprz do smaku. Ze składników wyrób jednolitą masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej formuj maleńkie kuleczki i układaj je na patelni z rozgrzanym olejem. Na średnim ogniu obsmaż kulki ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przygotuj sos ( jogurt roztrzep , dodaj odrobinę soli oraz druki roztarty ząbek czosnku oraz posiekaną miętę. wymięszaj dokładnie wszystkie składniki. Na patelni bez tłuszczu upraż słupki migdałowe , posyp nimi sos. Mięsne kulki podaj polane sosem. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Mięsne kulki z ziołowym sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł