Miętus en papillotte


Składniki

- filety z miętusa, bez skóry
- marchewki
- cebule
- czosnek
- seler naciowy
- biała część pora
- koperek
- tymianek
- estragon
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa extra virgin
- białe wino

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wycinamy 2 razy tyle kwadratowych kawałków folii/pergaminu ile będziemy przygotowywali porcji ryby. Kwadraty powinny być sporej wielkości, aby po ułożeniu na nich warzyw i ryby można je było spokojnie zawinąć w luźne paczuszki. Warzywa kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy z łupinek. Na środku każdego kawałka folii układamy warzywa oraz zioła. Na nich kładziemy filety, które doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Całość przykrywamy drugim kawałkiem folii i dokładnie zaginamy brzegi tworząc szczelne paczuszki. Przed zagięciem ostatniego roku do paczuszki wlewamy chlust białego wina. Pamiętajcie, aby robiąc paczuszki dać rybie trochę luzu:) Folia, czy pergamin nie muszą szczelnie przylegać do potrawy, dzięki czemu para będzie mogła swobodnie krążyć w paczuszce. Gotowe paczuszki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika układamy paczuszki na indywidualnych talerzach. Nie otwieramy ich. Niech zrobią to domownicy lub goście

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Miętus en papillotte - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł