Miętus inaczej.


Miętus inaczej.
Składniki: 1 duży miętus , 1 l wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 14 łyżeczek octu.

Przygotowanie: Ugotować zalewę: Do wody wrzucić wszystkie przyprawy, dodać ocet i zagotować. Po zagotowaniu wywar wyłączyć i schłodzić. Miętusa dokładnie oczyścić, dla usunięcia śluzu wytrzeć grubą solą, bardzo starannie opłukać, pokroić na dzwonka długości odpowiadającej wysokości posiadanych słoików. Dzwonka układać pionowo, ciasno, w słoikach - przekładając przyprawami wyjętymi z zalewy. Zalać wystudzoną zalewą tak aby całkowicie przykryła dzwonka i dokładnie zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować w większym garnku w sposób następujący: Na dno dużego garnka umieszczamy wkładkę (lub po prostu złożony kilkakrotnie papier), wkładamy zakręcone słoiki tak aby się wzajemnie nie dotykały i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Ostrożnie doprowadzamy wodę do wrzenia i od tego momentu rozpoczyna się proces pasteryzacji. Po 30-45 min. przerywamy podgrzewanie i pozostawiamy słoiki w garnku z wodą do wystudzenia. Następnie słoiki osuszamy i umieszczamy na dole w lodówce. Po 2 dniach zalewa w słoikach z miętusem przeistacza się w smakowitą galaretkę.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Miętus inaczej. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł