Zaloguj się do konta

Miętus panierowany z frytkami i kiszoną kapustą.

Ostatnio byłem kilka dni na urlopie w celu podgonienia prac wiosennych na działce, Pracowałem dość ciężko,a że byliśmy we dwóch i nie zjeżdżalismy do domu, bo wieczorem chcieliśmy powędkować, to i gotować coś trzeba było.
Były skrzydełka z grilla i podudzia i inne takie tam schabowe,ale  przed piątkiem przypomnialem sobie o miętusach zagrzebnych w zamrażalce a złowionych w kwietniu.
Panierowane miętusy to może być coś. Takich jeszcze nie jedliśmy.I tak na dwie osoby potrzeba:
1.Dwa średnie miętusy.
2.Sól.
3.Pieprz.
4.Cytryna.
5.Mąka. 
6.Jajko
7.Bułka tarta.
8.Olej roślinny.
9.Ziemniaki 1kg
Wcześniej przygotowane ryby pokroiłem na mniejsze części  przekroiłem w poprzek na pół, Następnie posoliłem, popieprzyłem, skropiłem cytryną i odstawilem do lodówki, aby przeszły przyprawami.
Ziemniaki obrałem i pokroiłem na frytki.
Nastawiłem garnek z olejem i smażę frytki, bo z nimi trochę dłużej schodzi.
Ryby czyste i osuszone  panierujemy : najpierw obtaczam w mące  następnie w jajku a na koniec w bułce tartej i wkładam na rozgrzany olej.
Ryby smażę kilka do kilkanastu minut, te wyszły prawie brązowe, bo się zagapiłem..
Podałem z frytkami i z kapustą kiszoną ,,sandomierską". Wierzcie, że smakowało nam bardzo ,Żona jadła z bułką. Pozdrawiam.

 

Opinie (2)

pstrag222

miętus to jedna z najsmaczniejszych ryb słodko wodnych. [2016-07-11 15:20]

groniar

Jedyna dorszowata w słodkich wodach i bardzo smaczna. [2016-08-23 12:02]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej