Miętus w ziołach.


Miętus w ziołach.
Składniki: 80 dag filetów z miętusa, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina20 g masa, sól i pieprz biały.
Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące. Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na oliwie z oliwek. Na cebulkę wyłożyć rybę, smażyć ok 4 min. przewrócić i posolić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Nałożyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na porcje ryby. Dodać listek laurowy i posypać połową natki pietruszki. Dolać białe wino i pod przykryciem dusić na małym ogniu ok 12 min. Rybę ostrożnie na ogrzany półmisek. Do pozostałego po duszeniu ryby sosu dodać masło. Posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać. Sosem polać rybę. Posypać resztą natki pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Miętus w ziołach. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł