Miętus wigilijny z grzybkach.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-14
Miętus wigilijny z grzybkach.
Składniki: 1 kg miętus, 1 duża cebula, 1/2 szklanki dobrej śmietany, łyżka mąki, 25 dag grzybów mrożonych, sok z cytryny, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz biały.
Przygotowanie: Miętusa atrzeć grubo solą i za pomocą papierowego tęcznika zetrzeć ją wraz ze śluzem pokrywającym rybą. Jeśli ktoś nie przepada za rybą przygotowaną wraz ze skórą naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona. Rybę sprawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 5 cm. Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać, grzyby oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć dodać miętusa, dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Składniki: 1 kg miętus, 1 duża cebula, 1/2 szklanki dobrej śmietany, łyżka mąki, 25 dag grzybów mrożonych, sok z cytryny, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz biały.
Przygotowanie: Miętusa atrzeć grubo solą i za pomocą papierowego tęcznika zetrzeć ją wraz ze śluzem pokrywającym rybą. Jeśli ktoś nie przepada za rybą przygotowaną wraz ze skórą naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona. Rybę sprawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 5 cm. Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać, grzyby oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć dodać miętusa, dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.