Zaloguj się do konta

Miętus z kurkami w sosie

Długo szukałem przepisu jak zrobić miętusa. Znalazłem kilka przepisów, ale zbyt skomplikowane lub zbyt dużo pracy a efekt nie wiadomy. Uzbierało się nam kilka sztuk pięknych miętusów więc postanowiłem ugościć moją Rodzinkę.
Kurki miałem zamrożone, wiadomo o tej porze trudno o nie. Pomyślałem że będą pasować do tej rybki.
Przygotowałem więc sam po swojemu, mając jakieś tam doświadczenie i gości do spożycia swoich czyli rodzinę. Mało ryzykowałem a efekt późniejszy był wspaniały. Nas było pięcioro rybek 7-sztuk a co będę żałował rodzinie a niech pojedzą. Przygotowałem wszystkie.
A wiedząc że smakowały wspaniale postanowiłem opisać i podzielić się z Wami.

A oto dane:
ryba miętus 35-45cm sztuk 1 na osobę
kurki -garść do ryby
masło klarowane
sól- według potrzeby
pieprz- według potrzeby
cytryna- 1/4 na rybę
śmietana-1/4-1/2 l
cebula-1/4-1 szt
mąka
natka pietruszki

Ryby bez skóry czyścimy i płuczemy. Dzielimy na mniejsze części - ja przeciąłem na pół. Skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na jakiś czas im dłużej tym lepiej przejdą przyprawami ja trzymałem je około 2 godziny.
Wcześniej wyjęte kurki z zamrażarki płuczemy i jak są duże to kroimy na mniejsze.
Do kurek obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
Kurki wsypujemy do garnka wraz z cebulą i daje na dno trochę masła. Przykrywam garnek pokrywką i na małym ogniu duszę.
Kurki to grzybki których się nie da rozgotować to śmiało można zacząć dusić wcześniej gdy ryba nabiera przypraw w siebie.
Mieszając grzyby dodaję po troch soli i pieprzu oraz przygotowuję śmietanę. Smetanę dałem kwaśną bo taką miałem. Rozmieszałem ją i dodałem trochę maki około łyżeczki by podczas duszenia sos się zagęścił. Po zalaniu grzybów śmietaną dusiłem je jakieś 30 minut jeszcze, mieszając i przyprawiając do smaku. Gotowy sosik z kurkami zostawiłem z boku na gorącej blasze.
Do dosyć dużej miski wsypujemy mąkę. Ryby wyjmuje z naczynia i obtaczamy w mące odkładając je do innej miski lub na wcześniej rozgrzaną patelnię z tłuszczem w tym wypadku z masłem klarowanym.
Ja tak robiłem a że miałem więcej rybek to smażyłem, je na dwa razy.
Rybę podawałem oczywiście z kurkami w sosie i z pieczywem - bułką.
Do tego opisu dołączam kila zdjęć. Polecam przepis. Ryba będzie smakować jestem pewny bo zapewniła mnie o tym moja Rodzina. Pozdrawiam i Życzę Smacznego.
" Zgłaszam na konkurs wedkuje.pl"









Opinie (6)

Zielan

Wygląda bardzo smakowicie :) Kolego zdradź mi, czy miętuski złowiłeś sam czy kupiłeś. [2013-12-04 19:27]

groniar

Proszę czytać uważnie wszystko opisałem a jak nie wierzysz to poczytaj artykuły na moim blogu.Pozdrawiam [2013-12-04 19:52]

piastol1985

Ślinka sama leci :D połączenie rybki z grzybkami nic wiecej nie trzeba :)) [2013-12-06 07:50]

jajek121

Jak to nic więcej nie trzeba? A flaszeczka? Pasuje do tego zestawu. [2013-12-06 08:02]

groniar

My do rybki wypiliśmy po piwku .Pozdrawiam [2013-12-07 15:16]

feroza

Mniam, mniam....i do tego jeszcze piwko! :) *****! [2013-12-09 19:08]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej