Miętus z borowikami


Miętus z borowikami

Składniki(4 porcje):
500 g brukselki;
300 g borowików;
10 orzechów laskowych;
300 g czerwonej cebuli;
50 ml oleju z orzechów laskowych;
400 g miętusa;
12 ziaren pieprzu;
olej;
40 g masła;
gałka muszkatołowa;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Oberwać zewnętrzne liście brukselki, umyć główki, wyciąć głąby i obluzować liście. Oczyścić grzyby, ewentualnie obciąć trzonki i pokroić borowiki w plastry 2 centymetrowe. Wyłuskać orzechy, obrać cebulę i pokroić w ćwiartki.
2).Liście brukselki blanszować w osolonej wodzie, ostudzić w zimnej i odsączyć. Rozgrzać olej, włożyć cebulę i grzyby, i przewracając, smażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
3).Rozgrzać piekarnik do 180 C. Ponacinać ryby przy końcu głowy i za pomocą ściereczki ściągnąć skórę. Przyprawić miętusa solą, świeżo zmielonym pieprzem.
4).Rozgrzać na patelni olej i smażyć rybę z obu stron około 2 minut. Piec dalsze 10 minut w piekarniku.
5).Stopić masło, włożyć na liście brukselki, dodać cebulę, grzyby i orzechy, całość przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
6).Ułożyć rybę po środku talerza i obłożyć ją liśćmi brukselki, orzechami, grzybami i cebulą. Na koniec skropić rybę olejem z orzechów włoskich.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Miętus z borowikami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł