CIASTO:
-25 dag mąki
-20 dag masła
-15 dag zmielonych migdałów
-15 dag cukru pudru
-2 żółtka
-2 łyżki cukru waniliowego
-szczypta soli
KREM DO PIECZENIA:
-25 dag masła
-25 dag cukru pudru
-20 dag zmielonych migdałów
-2 jajka
-20 dag mąki
-20 ml likieru migdałowego
-szczypta soli
KREM DO DEKORACJI:
-25 dag masła
-2 żółtka
-20 dag cukru pudru
-2 łyżki cukru waniliowego
-20 ml likieru migdałowego
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, migdałami. Dokładnie posiekać z masłem na drobniutkie kawałki, dodać żółtka, wyrobić szybko gładkie ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, wylepić nimi natłuszczone foremki. Nałożyć krem do pieczenia, który powstaje z utartego na krem masła z dodatkiem cukru, migdałów, jajek i likieru. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z solą. Masę rozłożyć do foremek z ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. wstawić babeczki, piec około 20 minut. po ostudzeniu wyjąć z foremek. Przygotować krem do dekoracji; masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odciąć wierzch. Ciasteczka ozdobić niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy, przykryć wierzchem.
Autor tekstu: piotr figurski