mintaj w białym sosie




  • konto usunięte




mintaj w białym sosie

składniki:
-1 kg filetów z mintaja,
-sok i skórka otarta z cytryny,
-3 szklanki esencjonalnego wywaru z włoszczyzny,
-pół szklanki białego wina,
-liść laurowy,
-po ćwierć łyżeczki estragonu i szałwii,
-łyżka masła,
-łyżka mąki,
-pół łyżeczki przyprawi do pierników,
-cukier,
-sól,

sposób przygotowania:
Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i włożyć do wrzącego wywaru, dodać liść laurowy i estragon. Gotować na małym ogniu przez 20 min, odstawić do ostygnięcia. Wyjąc rybę na talerz, a szklankę wywaru zagotować z winem, skórką z cytryny i szczyptą szałwii. Utrzeć masło z mąką, a gdy się połączą w jednolita masę, mieszać dalej, wlewając powoli wywar. Sos doprawić do smaku solą, cukrem i przyprawą do pierników. Włożyć do sosu filety rybne i zagotować. Podawać z ziemniakami piure lub ryżem i surówką z kiszonej albo świeżej kapusty. Życzę smacznego!!

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

mintaj w białym sosie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł