Miodowa piramida


-1 szklanka miodu
-5 dag masła
-1 szklanka mocnego naparu kawy
-4 jajka
-25 dag cukru
-50 dag mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-lukier lub polewa do ciasta
-płatki migdałowe
Miód roztopić z masłem i przyprawą do piernika, dodać zaparzoną mocną kawę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać po łyżeczce przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć ciasto z pianą ubitą z białek, przełożyć do natłuszczonej formy, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, wystawić, lekko ostudzić. Polukrować lub posmarować polewą do ciasta. Wierzch i boki ciasta posypać płatkami migdałowymi albo wiórkami skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Placek pokroić, z kawałków ułożyć piramidkę.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Miodowa piramida - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł