Miodownik z nutką cytrusową


Składniki:
1 szkl. mielonych orzechów włoskich
1 szkl. bułki tartej
4 jajka
po 1/3 szkl. miodu i cukru
1/2 szkl. stopionego masła
1,5 łyżeczki cynamonu
1 proszek do pieczenia
Syrop:
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki cukru
1 łyżka brandy
Inne:
masło do formy
Przygotowanie:
Orzechy połącz z bułką tartą, jajkami, miodem, cukrem, masłem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Składniki syropu wymieszaj w rondlu, dodaj 1/2szkl. wody. Gotuj 5 minut. Gorące ciasto gęsto ponakłuwaj patyczkiem i polej syropem. Wystudź. Udekoruj np. cząsteczkami pomarańczy.
Smacznego

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Miodownik z nutką cytrusową - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł