Miodownik


Miodownik

Składniki(1 sztuka):
60 dag mąki;
30 dag miodu;
3 jaja;
10 dag cukru;
5 dag masła;
6 dag drożdży;
po 2 łyżeczki cynamonu i gozdzików;
5 dag smażonej skórki pomarańczowej;
skórka otarta z cytryny;
karmel z 2 łyżeczek cukru;
masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania blaszki;

Sposób przygotowania:
1).Do przesianej mąki dodać płynny miód, żółtka utarte z cukrem i karmel wymieszany z rozpuszczonym masłem. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i przełożyć do miski z mąką. Mieszając wsypać zmielone goździki i cynamon.
2).Dokładnie utrzeć ciasto, dodać pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do blachy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec godzinę w gorącym piekarniku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Miodownik - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł