Moczka


Moczka

Składniki(6 porcji):
1 pasternak;
1 seler;
1 por;
1 pietruszka;
5 dkg rodzynków;
5 dkg migdałów;
5-10 fig;
15 dkg czerstwego piernika miodowego;
sok z cytryny do smaku;
1 butelka ciemnego piwa;
1 łyżka masła;
sól do smaku;

Sposób przygotowania:
1).Warzywa pokroić na niewielkie kawałki i ugotować z nich wywar. Po odcedzeniu dodać do wywaru umyte rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały i pokrojone figi. Połowę utartego piernika zalać piwem, a gdy powstanie gęsta masa, dodać ją do wywaru. Następnie wsypać resztę utartego piernika, wcisnąć sok z cytryny, dodać masło, osolić i zagotować.
2).Moczka ma konsystencje budyniu i w wielu domach bywa przyrządzona na słodko. Wersję słodką uzyskamy stosując minimalną ilość soli, doprawiaj do smaku cukrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Moczka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł