SKŁADNIKI:
- żywy karp o wadze do 50 dag,
- sól,
- pieprz lub przyprawa do ryb,
- oliwa.
FARSZ:
- 2 łyżki tartej bułki,
- duża łyżka masła,
- żółtko,
- 2 łyżki rodzynek,
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona),
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki letniego mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Pozbawionego łusek karpia lekko rozcinamy, patroszymy, odrzucamy oczy, wycinamy skrzela, dokładnie myjemy, układamy w odpowiedniej pozycji na suszarce, obsuszamy w ściereczce, posypujemy lekko przyprawami. Ryba powinna być w całości, z niewielkim rozcięciem po wypatroszeniu.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Tarta bułkę zalewamy mlekiem. Rozcieramy masło z żółtkiem, dodajemy namoczoną bułkę, opłukane i odsączone rodzynki, natkę. Całość wyrabiamy na jednolitą, pulchną masę, przyprawiamy do smaku. Nadziewamy karpia, zszywamy lub dokładnie spinamy szpadkami, polewamy oliwą, układamy w rynience do pieczenia ryb i pieczemy w piekarniku lub na płycie. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i wynosi od 40-60 min. Ryba powinna być ładnie zrumieniona.
Podajemy pokrojoną w zgrabne, niezbyt grube dzwonka, na podłużnym półmisku przybranym zieleniną.
Życzę smacznego
info: Kuchnia polska
Autor tekstu: Sławomir Nurkowski
u?ytkownik1117 | |
---|---|
mam prośbę, zanim opiszecie przepis kulinarny zastanówcie sie co piszecie, a mianowicie o co mi chodzi; karp zywy o wadze do 0,50 kg po pierwsze to niewymiarowy , a po drugie nie żywy, jak widzę opisał to ktoś nie znający sie na rzeczy, a nasz kolega zerżnął ten opis i wystawia go jako swój, coś tu jest nie tak, ....................... (2011-07-08 07:07) | |