Przygotowania pszenicy do wędkowania

/ 43 komentarzy / 3 zdjęć


Sposobów przygotowania ziarna pszenicy jest wiele- parzenie, gotowanie, parowanie a w końcu samo moczenie do czasu puszczenia kiełków- w tym przypadku jako pszenica zanętowa (kiełki są bardzo chętnie zjadane przez większość ryb spokojnego żeru).

Mój sposób polega na gotowaniu na wolnym ogniu. Do rondla wsypuję 0,9 ltr. ziarna pszenicy, zalewam wrzątkiem tak aby ziarno było przykryte do wysokości około 3 cm, stawiam na gazie do chwili zagotowania następnie zmniejszam płomień do minimum, podkładam metalową płytkę do dogotowywania potraw, gotuję pod przykryciem i po około 40 minutach ziarno jest prawie miękkie, wyłączam i właśnie teraz jest pora na dodania atraktora- w tym przypadku nostrzyka żółtego. Pamiętajmy o tym, że gotowanie nostrzyka zabija jego aromat. Ja dodaję 1 kopiastą łyżkę stołową suszu. Czekamy aż ziarno wchłonie pozostałą wodę no i aż wystygnie. Stosuję ten sposób od paru lat i uważam, że jest dobry.

 


4.8
Oceń
(64 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 7)

Ocena użytkowników:

Jakość:
(4.6)
Cena:
(3.4)
Użytkowanie:
(4.4)

Średnia ocena:

4.2



Przygotowania pszenicy do wędkowania - opinie i komentarze

631809631809
0
sprubuje *** (2012-07-14 14:56)
rradziorradzio
0
w czasie gotowania dodaje jeszcze cukru, na leszcza jak znalazł (2012-07-14 22:22)
szutomaszszutomasz
0
ja z pszenicą gotuje jeszcze łubin niezawodny na rzeczne leszcze i krąpie (2012-07-15 12:51)
Ukleja142Ukleja142
0
Na marginesie - na zdjęciu przedstawione jest pszenżyto, a nie pszenica. Pszenica po zaparzeniu jest praktycznie biała, pszenżyto nabiera barwy brązowawej... Dla wszystkich, którzy nie widzieli ziela nostrzyka a piszą o nim bzdury w swoich wpisach - bardzo dobre jest drugie zdjęcie obrazujące wygląd nostrzyka zakupionego w sklepie i dodanego do parzonego pszenżyta... (*****) (2012-07-15 13:18)
użytkownik102837użytkownik102837
0
dodam że ja dodaje cukru waniliowego wtedy pszenżyto ma fajny zapach a gdy doda się cukru jest tylko słodkawe (2012-07-15 15:16)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Nie zgadzam się z kolegom ukleja142 znam się na zbożu jest to pszenica czerwona a jest też pszenica biała o nazwie alba czerwonej pszenicy jest kilka odmian a białej jest tylko jedna odmiana na drugim zdjęciu widać wyraźnie że jest to pszenica a nie jakieś tam pszenżyto (2012-07-16 09:50)
Ukleja142Ukleja142
0
Ech, czepiasz się kolego (krzysztofprokopczyk) nie mając racji - Polska jest światowym gigantem w produkcji pszenżyta - ponad 30 % światowej produkcji powstaje w naszym kraju. Co do wyglądu i zabarwienia polecam Ci Google i Wikipedię... popatrz sobie na zdjęcia i porównaj. Białą pszenicę dostaniesz jedynie od wyjątkowych rolników a o czerwonej dostępnej w naszym kraju zapomnij !! (2012-07-16 10:27)
levidaslocblevidaslocb
0
myślę,że bardzo ciekawy sposób:) (2012-07-16 10:35)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Nie czepiam się bo pracowałem w takim zakładzie DANKO Zakład Nasienno Rolny oddział laski pracowałem tam 10 lat jest to zakład doświadczalny i to właśnie w tym zakładzie wynaleziono pszenżyto i jestem pewien że to jest pszenica a nie pszenżyto znam odmiany wszystkich rodzai zbóż i jestem pewien że na tych fotkach jest pszenica więc nie wmawiaj mi że to jest pszenżyto (2012-07-16 12:58)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Jest to bardzo ciekawy sposób godny polecenia ***** (2012-07-16 13:14)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Jest to bardzo ciekawy sposób godny polecenia ***** (2012-07-16 13:15)
Ukleja142Ukleja142
0
Ustępuję !! Ale... Postaram się zaparzyć oba gatunki nasion i zdjęcia opublikować żebyś mógł się naocznie przekonać... A może sam autor napisze co parzył i przedstawił na zdjęciach ?? (2012-07-16 16:27)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Czekam na zdjęcia i jeszcze jedno jak będziesz już miał pszenice i pszenżyto to ugotuj obydwie odmiany a zobaczysz że pszenica po ugotowaniu popęka i wyjdą z niej kiełki a z pszenżytem nic się nie stanie tylko trochę napęcznieje wtedy zobaczysz jak się różnią obie odmiany (2012-07-16 17:36)
troctroc
+1
    Pszeniczka była w zeszłym roku kupiona od gospodarza na targu- stałego mojego dostawcy ziarna na wędkarskie wypady. Przy najbliższej okazji spróbuję się dowiedzieć co to za gatunek.    W powyższy sposób można przygotować prawie wszystkie gatunki zbóż.
(2012-07-16 17:36)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
Sam autor twierdzi że są to ziarna pszenicy. Co ty na to kolego ukleja142 zgadzasz się z nami że jest to ziarno pszenicy, a nie pszenżyta ,ja myślę że nie masz wyjścia ,jak zbadasz już obie odmiany ,to daj znać czy miałem rację a wiem że miałem. (2012-07-16 17:49)
janglazik1947janglazik1947
0
Po co ta dyskusja ,,pszenica- pszenżyto" . W całym tym biznesie chodzi O PARZENIE LUB GOTOWANIE w/w nasion !! Kolejna dobra rada dla wędkarzy korzystających z nasion roślin jako zanęty lub przynęty. NATURA W SŁUŻBIE WĘDKARZA. EKOLOGIA PANOWIE!!!!! (2012-07-16 18:03)
Ukleja142Ukleja142
0
Przypomnę się, przypomnę sie ze zdjęciami. Na marginesie takiego zacietrzewionego człowieka dawno na żadnym forum nie spotkałem... (2012-07-17 10:14)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
to ci się udało (2012-07-17 15:25)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
zadowolony (2012-07-17 15:25)
xmarkxmark
0
Dla mnie to co widze na zdjeciach to w ogole nie nadaje sie do lowienia. Od lat 70tych robilismy z ojcem pszenice i jedynym sensownym sposobem na to aby byla wlasciwie przygotowana to byl termos. Wrzucalo sie ziarenka i zalewalo wrzatkiem. Na rano byla ladnie zaparzona miekka i biala bo ziarenka maja popekac a nie byc twarde. Co dodatkow to jest jakas kpina, bo przewaznie lowilo sie bez zadnych atraktorow i ryby sie lowilo. Ostatnio trestowalem atraktor wanilie i to jest jakas farsa. Na sama kukurydze prosto z puszki byly brania po dodaniu atraktora nawet ani jednego. To bardziej odstrasza niz pomaga. (2012-07-20 08:14)
wsciekly31wsciekly31
0
kolego xmark z przykroscia stwierdzam ze masz 100% racji jednak...... blagan nie porownuj tamtych lat do dzisiejszego stanu wszelkich niemal akwenow i stanu ryby!! (2012-07-20 13:39)
adrstaadrsta
0
do tych panow co sie kluca czy to pszenica czy pszenzyto.. sprawdzcie sobie czym sie rozni jedno od drugiego a bedziecie wiedziec.. podpowiem jedno ma dluzsze ziarna od drugiego :d (2012-07-26 19:00)
użytkownik51990użytkownik51990
0
Bardzo Fajnie że dodał Pan ten artykuł od razu wszystko się rozjaśnia ;). zostawiam oczywiście pięć. (2012-07-31 21:02)
wiechu76wiechu76
0
Bez przesady,panowie tylko dyskutują i tak trzymać:)Nie widzę tu żadnej kłótni (2012-09-09 15:19)
kusownik24kusownik24
0
brawo,tak dalej dyskutójcie.... a ja w tym czasie połowie na śrutowany owies... i kto lepiej na tym wyjdzie??? (2012-10-10 22:31)
owczarkiowczarki
0
dzięki takim dyskusją człowiek więcej wie bo są poparte róznymi faktami,dla mnie to oboje mają rację bo ja kupując nasiona z naszej centrali nasiennej dostaje róznego rodzaju odmiany jedne wielkie drugie małe itp ogólnie temat trafił do naszych uszu 5 (2012-11-11 10:11)
olek2000olek2000
0
Podoba mi się ta twórcza dyskusja. Zawsze coś ciekawego można się nauczyć !!! (2012-11-16 14:21)
miecz-gazmiecz-gaz
0
Pszenica w dwie i pół godziny z dodatkami. Termos zagrzewam ciepłą wodą by był ciepły. Po zagrzaniu termosu wsypuję 3, 4 garście pszenicy z dodatkami i zalewam wrzątkiem po sam korek.Nie twierdze że inne sposoby są do bani.Pozdrawiam. (2012-12-22 13:42)
pstrag222pstrag222
0
Każda rada która pomaga nam skuśic wymarzoną rybe jest bezcenna. Dlatego tak przydatne sa tego typu wpisy. zostawiam ***** pzdr.pstrag222 (2012-12-27 19:05)
olszejwer1991olszejwer1991
0
Na taką pszenicę napewno bym nie połowił, ona będzie zbyt twarda. Tak jak kolega wyżej napisał pszenicę parzy się w termosie. Aby osiągnąć ten sam efekt w garnku gotując trzeba by zmarnować pół butli gazu chociaż to też zależy jaką pszenicę posiadamy, a co do dodatków zapachowych nie jest powiedziane ze odstraszają ryby. Zależy to od łowiska i żerowania ryb nieraz to może okazać się strzałem w 10 a nieraz totalnym niewypałem. Ogólnie z zapachami trzeba ostrożnie. Używać tylko wtedy kiedy jest to sprawdzone na danym łowisku inaczej możemy się przeliczyć (2013-01-18 16:13)
Misiek8181Misiek8181
0
***** (2013-01-25 10:10)
owczarkiowczarki
0
ja pszenicę robię eko na duze ryby. przy okazji gdy gotuję wodę na herbate mam uszykowany już termos do krórego zostało wcześniej wrzucone 1kubek pszenicy ,zalewam go wrzątkiem ,zakręcam termos i za 12-18godz pszenica gotowa .w zależności od odmiany różnie szybko one się otwierają .....szczegóły na www.owczarki.konin.lm.pl (2013-02-10 14:12)
kubaxxxkubaxxx
0
wyprubuje 5 (2013-02-10 19:28)
DanielitoDanielito
0
Kolego owczarki ja robię tak samo z tym że po pierwszym zalaniu termosu wrzątkiem po jakimś czasie zaglądam do niego i jak widzę że pszenica wpiła całą wodę to dolewam jeszcze raz gotującej wody ponieważ ziarna na samym spodzie termosu nie są dobrze spękane. A tak cała pszenica po tym zabiegu jest idealnie sparzona. (2013-02-12 02:26)
użytkownik55974użytkownik55974
0
Obojętnie co by to nie było ale z dobrym skutkiem (2013-02-17 21:24)
użytkownik55974użytkownik55974
0
Obojętnie co by to nie było ale z dobrym skutkiem (2013-02-17 21:26)
waldi05waldi05
0
CZy to ważne czy biała czy czerwona? Ważne że nęci i spełnia swoje zadanie. Takie dziwne akademickie spory. Istotne było w treści jak ją przygotowano i to wszystko. Więc czy warto się spierać?! (2013-03-26 07:08)
wako73wako73
0
przeniczka bardzo dobra na płoć polecam!!!!! (2013-03-29 18:27)
KrzychulecKrzychulec
0
Ja natomiast mam to szczęście że jestem posiadaczem szybkowaru. Co prawda jeszcze nie gotowałem w nim pszenicy ale na pewno się sprawdzi. Jak wiadomo gotuje się w nim pod ciśnieniem co w radykalny sposób skraca czas przyrządzania.Potrawy zachowują tez aromat ponieważ nic prawie nie paruje.Wiosna tuż tuż :-) (2013-04-06 18:56)
JWyJWy
0
szkoda gazu, po zagotowaniu garnek z pokrywką owijam w koc lub coś podobnego i po dwóch godzinach jest jak miodzik. (2013-05-02 19:58)
zgred9595zgred9595
0
Ja razem z przenicą, gotuje śrute (sąsiad karmi nią psa, więc na ryby jak znalazł). Nic nie dodaje. A gotuje w garażu nad podgrzewaczami w starym czajniku. (2013-05-31 22:34)
Kristoph1Kristoph1
0
Najlepszy jest termos, a z szybkowarem trzeba uważać i broń boże sypać ziarna luzem wtedy łatwo o oparzenia. (2013-11-15 16:43)
użytkownik102837użytkownik102837
0
Tak termos jest skuteczny tylko trzeba uważać z ilością ponieważ pamiętam jak kiedyś przesadziłem z ilością to mało mi go nie rozwaliło. Pozdrawiam i życzę Taaaaaaaaaaaaaaaakiej Ryby. Boczny Trok (2014-07-20 16:58)

skomentuj ten artykuł