Zaloguj się do konta

Mój wigilijny karp


Karpia żywego zabijam patroszę ,kroje w dzwonki ,(skory nie ściągam) i mocze go w słodkim mleku cala noc. Następnie przyprawiam ziołami prowansalskimi ,przyprawą do ryb posypuje i nacieram każdy kawałek startym i posolonym czosnkiem .Leży tak przyprawiony ze 2 godziny ,dodać jeszcze ziele ang i liść laurowy .Następnie maczam w jajku i obtaczam maka i przysmażam na oleju z obu stron i przekładam do rondla podlewam olejem i dusze około 40 min. na małym ogniu na gazie .Można tez w piekarniku w temperaturze 160 st.Wrzucam jeszcze do ryby pokrojony czosnek ,liść laurowy i ziele angielskie. .Rybę u nas podajemy do chleba .Karp to ostatnie danie w moim domu na wigilii.

Opinie (1)

marek-debicki

Tylko wypada uszanować taką potrawę. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2011-12-26 00:51]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…