Mortadelo buła w terenie

/ 3 komentarzy / 10 zdjęć


Dziś chce pokazać jak w tani i dość szybki sposób , można fajnie podjeść na wędkarskiej wyprawie . Mowa tu o mortadelo bule , jak sama nazwa wskazuję będzie to buła ze smażonym kotletem z mortadeli w panierce plus farsz . Panierowane kotlety z mortadeli zna chyba większość z nas , a ja postanowiłem to troszkę ulepszyć , i pójść trochę w stronę takiego jak by burgera a że na wędkarskich wyprawach uwielbiam pichcić w terenie , więc postanowiłem stworzyć takową bułę i podzielić się z Wami czytelnikami wędkuję .pl ,  tym o to przepisem . To zaczynamy !
produkty potrzebne do mortadelo buły 
- bułki, większe kajzerki z makiem 
- mortadela
- kilka jajek
- bułka tarta
-  cebula czerwona
- czerwona papryka 
- sól , pieprz
- olej
- ketchup , majonez
składniki potrzebne do farszu :
- pieczarki 
- cebula biała
- boczek
- mały koncentrat pomidorowy
- mielona papryka słodka
- sól , pieprz
sposób przygotowania 
zacznijmy od samego ogniska które musi się palić , a dopiero później zaczynamy resztę , zasada jest prosta nie ma ognia nie ma jedzenia . Gdy nasze ognisko płonie możemy przejść do przygotowania jedzenia . Zaczynamy od bułek każdą z bułek przekrawamy na pół po czym odkładamy na bok , a następnie przechodzimy do naszego kotleta z mortadeli , mortadelę kroimy w dość grube plastry i odkładamy w naczynko lub jakiś pojemniczek który mamy pod ręką. Cebulę czerwoną i paprykę kroimy w plastry , na miseczkę wysypujemy bułkę tartą do której dodajemy soli i pieprzu , a następnie rozbijamy 3 jajka i bełtamy je . W taki sposób część przygotowań jest już za nami . 
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie naszego farszu do buły , farsz ma spełniać rolę takiej a"la glazury , w naszym jedzonku 
sposób przygotowania farszu :
cebulę białą siekamy w piórka po czym umieszczamy ją w naszym rondelku , w którym znajduję się rozgrzany tłuszcz. Rondelek z cebulą stawiamy na niewielkim ogniu bądź żarze i podsmażamy cebulkę . W tym czasie nasz boczek kroimy drobno w kostkę i rzucamy na patelnię w celu podsmażenia , możemy go już wstępnie doprawić naszą słodką papryką by złapał fajnego posmaku  . W tym samym czasie zabieramy się za skrojenie pieczarek , ilość pieczarek dowolna myślę że na 2 osoby śmiało , paczka pieczarek wystarczy . Skrojone pieczarki dorzucamy na patelnię gdzie podsmażamy boczek i wszystko razem podsmażamy , dość często mieszając . Jeżeli boczek z pieczarkami mamy podsmażony , przerzucamy to do rondelka z naszą cebulą , teraz nasz farsz delikatnie poddusimy , dodając 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pól kubeczka wody , doprawiamy do smaku solą i pieprzem plus mieloną papryką słodką i odstawiamy na żar co i róż mieszając .
Kolejny krok etap końcowy składanie mortadelo buły :
Gdy farsz się poddusza a resztę rzeczy mamy już przygotowana , możemy zabrać się za smażenie naszych kotletów i składanie buły . To zaczynamy , każdy krążek mortadeli panierujemy obtaczając go najpierw w rozbełtanym jajku , a następnie w bułce tartej , i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach tak by kotlety były rumiane .  W tym czasie podpiekamy nasze bułki , możemy to zrobić bezpośrednio umieszczając bułki na żarze , bądź na rozłożonej folii aluminiowej nie zapominając przemieszać naszego farszu który stoi obok . 
 Kiedy wszystko mamy gotowe możemy wreszcie  zabrać się do tego co najprzyjemniejsze , mianowicie najpierw złożenie buły a później do konsumpcji i smakowania naszego dania . Podpieczone bułki smarujemy delikatnie ketchupem i majonezem , tak samo spód i górę bułki . Następnie nakładamy na spód bułki naszą glazurę z farszu a na to rumianego kotleta z mortadeli , po czym zakrywamy go dużą ilością farszu , (dodam tak od siebie że farsz dobrze nakłada się dużą łyżką) . Kiedy większą część buły mamy zrobioną , kładziemy na wierzch plasterek czerwonej papryki , a na to plaster czerwonej cebuli i zamykamy to wszystko górą bułki wysmarowaną większą ilością ketchupu i majonezu .
W taki oto sposób tani i dość szybki , mamy a"la burgera z kotletów mortadeli i powrót do czasów prl-u , gdzie kotlety z mortadeli znało wielu Polaków 
Smacznego !! .  

 


4.3
Oceń
(7 głosów)

 

Mortadelo buła w terenie - opinie i komentarze

kabankaban
+1
No cóż jak już jadę na tzw ryby to chcę łowić a nie myśleć o pichceniu... . Nie powiem bo gdybym miał na myśli rodzinną wędrówkę po brzegach Podkarpackich rzek to i może coś takiego bym chciał stworzyć ale nic prostszego jak kiełbaska z patyka nad szybkim ogniskiem nie ma sobie równych w prostocie i smaku :-) (2021-12-25 11:30)
MeganeMegane
+1
Kolega łączy dwie pasje razem.Ale kiełbaska w terenie jeszcze w zimie przebija wszystko. (2021-12-26 18:12)
wyprawy brzegiem wyprawy brzegiem
+1
w kolejnych materiałach będzie i kiełbaska z ognia w nie co innym wydaniu , a co do łączenia dwóch pasji razem , uwielbiam łączyć te dwie pasje razem chodź czasem mam więcej sprzętu ze sobą ale warto jeżeli lubi się to co sie robi pozdrawiam . (2021-12-28 10:49)

skomentuj ten artykuł