
Mrożone kulki na wiosnę - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Tym razem postanowiłem zrobić samemu kulki z gotowego mixu z dodatkiem mięska tuńczyka z puszki, ale nie suszone, lecz mrożone.
Przepis:
600g Traper expert boilie mix halibut
150g mielony pellet halibutowy
50g gammarus
1 puszka tuńczyka w oleju ( olej z puszki dodać do jajek )
9 jajek
świeżo mielony pieprz
Jajka wbić do miski, dodać olej z puszki od tuńczyka, zmielone mięso tuńczyka rozprowadzić w jajkach, dodać świeżo grubo mielony pieprz i dodawać stopniowo suchy mix bezustannie mieszając, po utworzeniu się konsystencji ciasta jak na naleśniki odstawić na 15 minut do zawiązania się mixu z jajami i dodatkami.
Dalej przystępujemy do dalszego wyrabiania ciasta dodając stopniowo pozostałą ilość mixu, po wyrobieniu ciasta do postaci plasteliny ( ciasto powinno się rwać nie ciągnąć ) odstawiamy je zawinięte w folie na pół godziny, aby ciasto zawiązało się, po czym przystępujemy do rolowania i gotowania, gotujemy 1-1,5 minuty, ugotowane kulki wysypujemy na ręcznik do wstępnego wysuszenia i ostygnięcia, kulki suszę przez około 8 godzin po czym zamrażam je.
Mam nadzieje że kuleczki zasmakują karpikom, gdyż mają moim zdaniem dużą wartość odżywczą za sprawą dodatku tuńczyka z puszki, zresztą zobaczymy wiosną nad wodą czy zdają egzamin.
Autor tekstu: ARTUR STAWICKI
![]() | piotrcarp |
---|---|
Zycze powodzenia i oby sie sprawdzily przepis prosty ciekawe czy bedzie skuteczny jak przetestujesz to daj znac. Mozesz dac taka jedna kuleczke do szklanki z woda i sprawdzisz jak sie zachowuje po kilku godzinach moczenia. (2012-02-26 13:45) | |
![]() | czarnypum |
Świetny pomysł z tym testem w szklance, istotne jest jak kuleczka pracuje, niech woda będzie odpowiednio chłodna co odzwierciedli wiosenne warunki. Kto wie, może w prostocie tkwi sposób... (2012-02-26 14:09) | |
![]() | Majkel97 |
Ja robię kuleczki z suchego chleba.Mocze go w wodzie, następnie odciskam go za pomocą jakiejś szmatki i powstaje takie jakby ciasto do którego dodaje cynamon,aromat waniliowy,albo pokruszony pelet krabowy, co kto lubi później zostawiam na kilka dni aż dobrze wyschnie i gotowe:D Trzeba tylko dobrze odcisną bo kuleczki pękają podczas wysychania.Ale twój pomysł wydaje mi się lepszy .Pozdrawiam (2012-02-26 16:52) | |
![]() | Majkel97 |
Ja robię kuleczki z suchego chleba.Mocze go w wodzie, następnie odciskam go za pomocą jakiejś szmatki i powstaje takie jakby ciasto do którego dodaje cynamon,aromat waniliowy,albo pokruszony pelet krabowy, co kto lubi później zostawiam na kilka dni aż dobrze wyschnie i gotowe:D Trzeba tylko dobrze odcisną bo kuleczki pękają podczas wysychania.Ale twój pomysł wydaje mi się lepszy .Pozdrawiam (2012-02-26 16:54) | |
![]() | arekbait |
fajny pomysl .ja znowu robie kulki na bazie wedzonych szprotek :) najwazniejsze ze smakuja karpikom takie kulki.pozdrawiam (2012-02-28 16:36) | |
![]() | orni81 |
włożyłem po zamrożeniu dwie kuleczki do słoiczka z zimną wodą i po ośmiu godzinach kuleczka zaczęła puszczać oleje i aromaty, w wodzie nad kulkami pływa kolorowa zawiesina, następnym razem jak będę robił kuleczki dam do gotowego mixu trochę mleka w proszku, może wcześniej zacznie pracować, podobny test zrobię jak kupię inny mix niż ten trapera zastanawiam się nad mixami jetfish. (2012-03-01 17:18) | |
![]() | orni81 |
po 24 godzinach kuleczki zaczęły tak intensywnie pracować że cała woda w słoiczku zrobiła się mętna i teraz czuć intensywny rybny zapach (2012-03-03 10:23) | |
![]() | pazdzioch22 |
Ja używam gotowych kulek Jet Fish Biocrab są rewelacyjne. (2012-03-06 19:26) | |
![]() | pazdzioch22 |
Ja używam gotowych kulek Jet Fish Biocrab są rewelacyjne. (2012-03-06 19:27) | |
![]() | sław1 |
Też robię podobnie tylko jako aromatu dodaję mieszankę ziół i chili też jestem ciekaw rezultatów w tym sezonie jadę na własnym wyrobie. Za przepis 5. (2012-04-01 13:09) | |
![]() | psiokmok |
fajny przepis na kulki (2012-07-27 21:23) | |