Murzynek z kremem


Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła
3-4 jajka
1,5 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem:
3 banany
2 szklanki kremówki
100g mlecznej lub białej czekolady
3 łyżki cukru
2 opak. śmietan-fiksa
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynków
łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
płatki migdałowe
mleczna czekolada
Przygotowanie:
Kakao rozprowadzić siedmioma łyżkami gorącej wody. Masło roztopić, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Do ciepłej masy dodać żółtka i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, piec 40min w 180*C. Gdy wystygnie przekroić poziomo na 4 placki. Przygotować krem. Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać ze śmietan-fiksem, bananami, wiórkami, rodzynkami i pokrojoną w kostkę czekoladą. Połowę kremu rozsmarować na jednym placku, przykryć drugim blatem ciasta, lekko go docisnąć. Na wierchu rozsmarować pozostały krem. Posypać ciasto uprażonymi płatkami migdałowymi i startą mleczną czekoladą. Wstawić na 2h. do lodówki. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Murzynek z kremem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł