mus łososiowo serowy


-30 dag wędzonego łososia
-30 dag łagodnego żółtego sera
-3 łyżki majonezu
-szklanka jogurtu naturalnego
-3 łyżeczki żelatyny
-3/4 szklanki bulionu warzywnego
-1-2 łyżeczki soku z cytryny
-łyżka utartego chrzanu lub 2 łyżki posiekanego koperku
-sól, pieprz
Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do ostygnięcia. Ser jak najdrobniej zetrzeć na tarce i starannie wymieszać z majonezem, chrzanem i sokiem z cytryny. Jogurt zmiksować z pokrojonym w paski łososiem, połączyć z masą serową i jeszcze ciepłą żelatyną, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć mus do opłukanej zimną wodą niedużej tortownicy, wstawić do lodówki, by zastygł. Przed podaniem wyjąć z formy na półmisek, udekorować plasterkami łososia i zieleniną. Podawać z krakersami lub grzankami z bułki i piklami.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

mus łososiowo serowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł