Na Wigilę-Ciszka po kaszubsku


Składniki:
30dag kaszy gryczanej
1kg ziemniaków
2-3 cebule
duże jajko
2 szklanki wywaru bulionu warzywnego
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
kilka niedużych podłużnych lnianych woreczków
Przygotowanie:
Kaszę wypłukać na sicie, po czym ugotować na półmiękko. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzoną kaszą i surowym jajkiem, posolić, wyraziście doprawić pieprzem i starannie wyrobić. Przełożyć przygotowany farsz do czystych lnianych woreczków, zaszyć, ułożyć je w płaskim rondlu, zalać wrzącym wywarem bulionu warzywnego i gotować 35 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie kolejno je wyjąć na 5min. włożyć do bardzo zimnej wody. Uważnie by wałki z kaszy się nie połamały, osączyć je i wyjąć z woreczków. Na końcu pokroić na plastry i ładnie zrumienić na tłuszczu. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Na Wigilę-Ciszka po kaszubsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł