Na Wigilię- Kremowa zupa z borowików


Składniki na 6 porcji:
1 opak. mrożonych borowików
2 cebule
kawałek sera korzeniowego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,2litra bulionu warzywnego
0,25litra mleka
1-2 suszone grzybki
3-4 łyżki śmietany kremówki
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Borowiki pokroić w plasterki. Cebule obrać, posiekać. Seler obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać seler, podsmażyć. Dodać grzyby. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować no wolnym ogniu około 30 minut.
Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką. Wymieszać, chwilę pogotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Na Wigilię- Kremowa zupa z borowików - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł