Na Wigilię- Pieczarkowce z sosem


Składniki:
1kg ugotowanych ziemniaków
ok. 30dag pieczarek
mąka
jajko
po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku
vegeta
liść laurowy
op. sosu pieczarkowego
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, posiekaną zieleninę i tyle mąki, aby zagnieść ciasto o konsystencji jak na kopytka.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Blanszujemy z liściem i vegetą. Odcedzamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 1/3 odkładamy do sosu.
Z ciasta formujemy gruby kawałek. Kroimy w centymetrowe plastry. Lekko spłaszczamy. Na każdy nakładamy po łyżce pieczarek, składamy na pół, brzegi sklejamy. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy resztę pieczarek. Polewamy placki. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Na Wigilię- Pieczarkowce z sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł