Na Wigilię- Pieczone ryżowe kulki z sosem


Składniki:
3/4 szklanki m±ki ryżowej
1/2 szklanki cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki m±ki kukurydzianej
Przygotowanie:
M±kę ryżow± wsypujemy do miski. Cały czas mieszaj±c, stopniowo wlewamy 120ml wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy m±ki. Następnie zagniatamy ok.3 minut. Formujemy 32 kulki. Układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy do miękko¶ci.
Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy 5 minut w temperaturze 180*C.
Przygotowujemy sos:
sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem. Podgrzewamy aż cukier się rozpu¶ci. Stopniowo dodajemy m±kę kukurydzian± wymieszan± z 2 łyżkami wody. Mieszaj±c, gotujemy aż powstanie gęsty sos. Kulki układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Na Wigilię- Pieczone ryżowe kulki z sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł