Zaloguj się do konta

Na Wigilię- Pieczone ryżowe kulki z sosem

Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy 120ml wody. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Następnie zagniatamy ok.3 minut. Formujemy 32 kulki. Układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy do miękkości.
Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy 5 minut w temperaturze 180*C.
Przygotowujemy sos:
sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody. Mieszając, gotujemy aż powstanie gęsty sos. Kulki układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…