Na Wigilię-Pierogi z grzybami


Składniki:
35 dag mąki
jajko
40 dag kapusty kiszonej
2 cebule
2 jajka na twardo
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
po 5 ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Grzyby przez noc mocz w 1/2 L wody. Następnego dnia ugotuj, by były miękkie. Odcedź posiekaj. Kapustę przepłucz, posiekaj, zalej wywarem z grzybów. Dodaj ziarenka jałowca, ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku. Gotuj 45 minut. Posiekane cebule podsmaż na oleju, razem z grzybami włóż do kapusty. Przypraw. Gotuj, aż odparuje płyn. Ostudź. Wymieszaj z posiekanymi jajkami i orzechami.
Do mąki wbij jajko, dolej 1/2 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde nałóż porcję farsz, kółka składaj na pół, zalepiaj brzegi formując pierogi. Porcjami gotuj w posolonej wodzie przez 1-2min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Na Wigilię-Pierogi z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł