Na Wigilię- Ryż orientalny
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-19
Składniki:
1/2 szklanki ryżu
garść drobnego makaronu
łyżka masła
kostka rosołowa
Przygotowanie:
Ryż zalewamy szklanką wody i moczymy ok.15 minut. Odcedzamy.
W garnku roztapiamy masło, wkładamy surowy makaron i rumienimy. Wkruszamy kostkę rosołową i podlewamy małą ilością wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ryż, mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy 15 minut, nie mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Ciepły ryż przekładamy do miseczki. Delikatnie układamy i wykładamy na talerz, odwracając naczynie do góry dnem. Podajemy do ryb. Smacznego.
1/2 szklanki ryżu
garść drobnego makaronu
łyżka masła
kostka rosołowa
Przygotowanie:
Ryż zalewamy szklanką wody i moczymy ok.15 minut. Odcedzamy.
W garnku roztapiamy masło, wkładamy surowy makaron i rumienimy. Wkruszamy kostkę rosołową i podlewamy małą ilością wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ryż, mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy 15 minut, nie mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Ciepły ryż przekładamy do miseczki. Delikatnie układamy i wykładamy na talerz, odwracając naczynie do góry dnem. Podajemy do ryb. Smacznego.