Zaloguj się do konta

Na Wigilię-Śledziowe jaja

Składniki:
2 solone śledzie
50 dag tłustego twarogu
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22%
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta cukru
pieprz
sól
kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Dobrze wymoczone śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Masło utrzeć z pieprzem, solą oraz cukrem. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać pokruszony twaróg oraz śmietanę.
Wymoczone w mleku filety śledziowe osuszyć, drobniutko pokroić, połączyć z masą twarogową. Za pomocą dwóch łyżek z masy formować,,jajka''. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na których ułożyć śledziowe jajka. Z jednej strony posypać je posiekaną natką pietruszki-lekko docisnąć, by się przykleiła. Dobrze schłodzić.
Majonez wymieszać z keczupem i przełożyć do foliowego woreczka, w którym wyciąć maleńką dziurkę. Przez nią na jajka śledziowe wyciskać fantazyjne esy floresy. Smacznego

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…