Na Wigilię- Chałwa


Składniki:
1 szklanka oliwy
2 szklanki kaszy kukurydzianej
3 szklanki cukru
1/2 szklanki obranych migdałów
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka goździków
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlać 1litr wody, dodać cukier, skórkę z cytryny, start cynamon i goździki. Gotować około 5 min.
Oliwę rozgrzać, przesmażyć na niej kaszę, cały czas mieszając. Dodać posiekane migdały i sezam, podsmażyć. Oliwę z kaszą zdjąć z ognia, wlać gorący syrop, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować, aż syrop wsiąknie w kaszę. Przełożyć do formy, schłodzić. Pokroić w kostkę. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Na Wigilię- Chałwa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł