niezastąpiona sałata - zdjęcia, foto - 2 zdjęć
NALEŚNIKI Z WĘDZONĄ RYBĄ
Ryby są zdrowe każdy o tym wie, ale nie każdy do tej zasady kulinarnej się stosuje. Aby zachęcić niektórych rybnych niejadków możemy w naszej kuchni chociaż co jakiś czas zastosować rybny zamiennik za np. wyśmienitą szyneczkę z korzyścią dla zdrowia dać wędzoną rybeczkę. Pomysł na tak podane naleśniki podsunęła mi córka u której właśnie przebywam.
Składniki:
• jedna wędzona makrela lub pstrąg;
• ser żółty lub ser feta;
• sałata lodowa lub zestaw sałatek;
• pomidor;
• sos (wg uznania), majonez lub ketchup do wyboru;
• oliwa z oliwek;
• naleśniki
Sposób przygotowania:
Dokładnie obrać rybę ze skóry i ości. Mięso podzielić na kawałki szerokości około 1cm. Ser żółty pokroić w paseczki. Usmażyć naleśniki (gdy są z lodówki podgrzać na oliwie z oliwek). Naleśnik położyć na talerzu. Na połówkę naleśnika ułożyć warstwami sałatę, kawałki ryby, paseczki sera i plastry pomidora następnie polać lekko sosem. Złożyć naleśnik na pół i na ćwiartkę i z góry poprawić ketchupem.
Wędkarzom, którzy nie stronią od kuchni proponuję zerknąć na stronę "Niezapomniana kuchnia z Warmii i Mazur"
http://www.glosryby.pl/media/dane/przepisy.pdf
Autor tekstu: Marek Dębicki
u?ytkownik60775 | |
---|---|
No witam wspaniały przepis napewno zrobie sobie takie naleśniki na wekend,i oczwiście masz racje ryby są bardzo zdrowe,zawieraja między innymi substancje obniżające ryzyko zachorowania na raka,zawału i udaru, odemnie piąteczka>pozdrawiam (2011-03-10 19:16) | |
pstrag222 | |
Takie niskie oceny za taki wspaniały przepis ! Co to ma być? Takie naleśniki muszą być pyszne. Ją bym wolał dorsza albo właśnie pstraga makreli nie lubię. Zostawiam 5 i pzdr. Pstrag222 (2011-03-13 21:39) | |