Naleśniki z rybą wędzoną

/ 2 komentarzy / 2 zdjęć


NALEŚNIKI Z WĘDZONĄ RYBĄ


Ryby są zdrowe każdy o tym wie, ale nie każdy do tej zasady kulinarnej się stosuje. Aby zachęcić niektórych rybnych niejadków możemy w naszej kuchni chociaż co jakiś czas zastosować rybny zamiennik za np. wyśmienitą szyneczkę z korzyścią dla zdrowia dać wędzoną rybeczkę. Pomysł na tak podane naleśniki podsunęła mi córka u której właśnie przebywam.

Składniki:
• jedna wędzona makrela lub pstrąg;
• ser żółty lub ser feta;
• sałata lodowa lub zestaw sałatek;
• pomidor;
• sos (wg uznania), majonez lub ketchup do wyboru;
• oliwa z oliwek;
• naleśniki

Sposób przygotowania:
Dokładnie obrać rybę ze skóry i ości. Mięso podzielić na kawałki szerokości około 1cm. Ser żółty pokroić w paseczki. Usmażyć naleśniki (gdy są z lodówki podgrzać na oliwie z oliwek). Naleśnik położyć na talerzu. Na połówkę naleśnika ułożyć warstwami sałatę, kawałki ryby, paseczki sera i plastry pomidora następnie polać lekko sosem. Złożyć naleśnik na pół i na ćwiartkę i z góry poprawić ketchupem.

Wędkarzom, którzy nie stronią od kuchni proponuję zerknąć na stronę "Niezapomniana kuchnia z Warmii i Mazur"
http://www.glosryby.pl/media/dane/przepisy.pdf

 


3.5
Oceń
(17 głosów)

 

Naleśniki z rybą wędzoną - opinie i komentarze

użytkownik60775użytkownik60775
0
No witam wspaniały przepis napewno zrobie sobie takie naleśniki na wekend,i oczwiście masz racje ryby są bardzo zdrowe,zawieraja między innymi substancje obniżające ryzyko zachorowania na raka,zawału i udaru, odemnie piąteczka>pozdrawiam (2011-03-10 19:16)
pstrag222pstrag222
0
Takie niskie oceny za taki wspaniały przepis ! Co to ma być? Takie naleśniki muszą być pyszne. Ją bym wolał dorsza albo właśnie pstraga makreli nie lubię. Zostawiam 5 i pzdr. Pstrag222 (2011-03-13 21:39)

skomentuj ten artykuł