Nalewka świąteczna - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Nalewka świąteczna
Składniki:
0,5l spirytusu;
0,5l przegotowanej wody;
Po 10 dag suszonych fig, śliwek, moreli, rodzynek, daktyli;
jedna pomarańcza;
cynamon, goździki, imbir;
10 dag cukru
Sposób przygotowania:
Z owoców i bakalii usunąć pestki. Pokroić na paski. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plastry. Składniki ułożyć warstwami w słoju przesypując cukrem. Zalać spirytusem rozrobionym przegotowaną i ostudzoną wodą. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce. Optymalnym czasem jest około 5-6 tygodni. Im dłużej, tym lepiej. Nalew przecedzić, zlać do butelek. Podawać w karafkach do nalewek.
Autor tekstu: Marek Dębicki
wiekla42 | |
---|---|
To jest prawdziwa potrawa wigilijna. A może to wino było? Już nie wiem Sam? *****. Gdybyś nie dał rady tej nalewce to Ja chętnie pomogę!!!!! (2011-12-20 00:41) | |
marek-debicki | |
Pachnie to świątecznie bardzo, a jak bierze!!! (2011-12-20 10:27) | |
troc | |
Mniam, mniam- nie kuś.... (2011-12-26 21:44) | |