Nalewka świąteczna

/ 3 komentarzy / 3 zdjęć


Nalewka świąteczna
Składniki:
 0,5l spirytusu;
 0,5l przegotowanej wody;
 Po 10 dag suszonych fig, śliwek, moreli, rodzynek, daktyli;
 jedna pomarańcza;
 cynamon, goździki, imbir;
 10 dag cukru
Sposób przygotowania:
Z owoców i bakalii usunąć pestki. Pokroić na paski. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plastry. Składniki ułożyć warstwami w słoju przesypując cukrem. Zalać spirytusem rozrobionym przegotowaną i ostudzoną wodą. Przykryć i odstawić w ciemne miejsce. Optymalnym czasem jest około 5-6 tygodni. Im dłużej, tym lepiej. Nalew przecedzić, zlać do butelek. Podawać w karafkach do nalewek.

 


3.7
Oceń
(6 głosów)

 

Nalewka świąteczna - opinie i komentarze

wiekla42wiekla42
0
To jest prawdziwa potrawa wigilijna. A może to wino było? Już nie wiem Sam? *****. Gdybyś nie dał rady tej nalewce to Ja chętnie pomogę!!!!!
(2011-12-20 00:41)
marek-debickimarek-debicki
0
Pachnie to świątecznie bardzo, a jak bierze!!! (2011-12-20 10:27)
troctroc
0
Mniam, mniam- nie kuś....
(2011-12-26 21:44)

skomentuj ten artykuł