Napoleon mamy Ireny


Napoleon mamy Ireny

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki;
20 dag margaryny;
pół szklanki kwaśnej Śmietany;
10 dag masła;
CZĘŚĆ II (Krem)
po 3/4 szklanki mleka i cukru;
3 jaja;
30 dag masła;
olejek lub cukier waniliowy;

Sposób przygotowania:
1).Z margaryny, mąki i śmietany zagnieść ciasto, uformować ręką prostokąt i posmarować masłem. Następnie złożyć w kopertę, kilka razy wałkować i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia uformować z ciasta 7 jednakowych cienkich placków.
2).Piec je - najlepiej w tortownicy - niedużej niż 10 minut. Zagotować mleko. W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem i olejkiem lub cukrem waniliowym, wlać wrzące mleko, nie przerywać ubijania do chwili, aż masa zgęstnieje. Utrzeć masło dodając stopniowo zimną masę jajeczną ,
3).Przełożyć placki kremem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(11 głosów)

 

Napoleon mamy Ireny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł