Nęcenie różnych gatunków ryb.



Nęcenie różnych gatunków ryb.
Gatunki ryb jeziorowych nęcimy od końca marca do końca pażdziernika.Pierwszą nęcimy płoć,najlepiej sprawdza się zanęta wymieszana z ugotowanym pęczakiem.Podstawą mieszanki zanęty jest kolędra,lubiana także przez duże leszcze.Płocie nęcimy niewielkimi porcjami wiosną,do około 1 kilograma latem.Pora nęcenia jest taka sama,przypada na godzinę południową i wraz z kolejnymi miesiącami wydłuża się od godziny 12.00 do godziny 18.00.Leszcze nęcimy podobnie używając pęczaku wymieszanego z gotową mieszanką zanetową.Na jednorazowe nęcenie zurzywamy około 4 kg. gotowej zanęty.Nęcimy leszcze od początku maja do końca pażdziernika.Żeby leszcze przyzwyczaiły się do zanęty trzeba poczekać około 3 tygodnie.Leszcze nęcimy od godziny 16.00 do godziny 20.00.W nocy nie donęcamy.W mieszance powinny znależć się białe robaki lub całe rosówki,ze względu na to co łowimy i jak duże maja być nęcone ryby.Liny zaczynamy nęcić w maju a kończymy we wrześniu.Jeżeli ryby jako narybek były karmione kukurydzą powinna się ona znależć w mieszance zanęty.Najlepsza porą żerowania lina jest godzina od 18.00 do godz. 21.00.Liny przyzwyczajamy do wybranej przez wędkarza godziny nęcenia.Po godzinie 21.00 nie nęcimy.Najtaniej byłoby mieszać kupowana w sklepie zanętę z bułka tartą w stosunku 1 część zanęty na 2 części bułki tartej.Latem do nęcenia nie używamy ziemniaków,ponieważ w szybkim tempie kisną i zamiast nęcić ryby odstraszają je.Krąpia nęcimy samą zanętą sklepową wymieszaną z odrobina kleju zanętowego,aby kule nie rozpadły się w trakcie opadania na dno.Krąpia nęcimy i łowimy przy dnie.Zanęcamy często niewielkimi porcjami zanęty.Do zanęty na krąpia można dodać białe robaki.Następną nenconą rybą jest ukleja.Nęcimy ją używając kul rozbijających się o powierzchnię wody.Ukleja żeruje w toni i tam powinna byc także nęcona.Karasie srebrzyste oraz złote są bardzo trudne do znęcenia.Do ich nęcenia używamy chleba rzucanego na powierzchnię wody.Po zawirowaniach wody widzimy żerowanie tych gatunków ryb.Najtrudniej jest zanęcić karpia oraz amura.Nęcimy ryby około 3 tygodnie,używając ziemniaków gotowanych z dodatkiem odrobiny cukru.Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.Jednorazowo wrzucamy do wody 5 kilogramów ziemniaków nie używając dodatku kupnej zanęty,która nęciłaby drobnicę.Łowimy także na kawałek ziemniaka.Latem ograniczamy nęcenie do 2 kilogramów,aby niezjedzona zanęta nie zkisła.W rzekach nęcimy tylko brzanę używając kostek sera pociętych w małą kostkę wymieszaną z kupną zanętą.Jednorazowo do wody wrzucamy 3 kilogramy zanęty i nęcimy około godziny 19.00.Żerowanie tego gatunku ryby trwa od godziny 18.00 do godziny 22.00.Innych gatunków ryb rzecznych szukamy lecz nie nęcimy.

 


3
Oceń
(4 głosów)

 

Dokumenty (1)



Nęcenie różnych gatunków ryb. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł