Niektóre składniki stosowane w mieszankach bazowych!




  • konto usunięte




Niektóre składniki stosowane w mieszankach bazowych – Kopia tekstu.

Mąka kukurydziana – składnik większości miksów, wpływa na twardość kulek. Udział w mieszance 20-30%.

Kasza manna – produkt używany jako wypełniacz zwiększający ilość miksu. Może powodować pękanie kulek podczas dłuższego suszenia. Nie polecam. W mieszance ok. 30%.

Mielone nasiona – powodują lepszą pracę kulki, a niektóre ziarna pobudzają do żerowania. Do 30% w Miksie.

Mączka mięsna – ma dużą zawartość białka i intensywny zapach. Dobra na jesienne zasiadki, lecz korzystnie jest karpie do niej przyzwyczaić dłuższym nęceniem. Do 20% w mieszance.

Mączka rybna – zawartość białka to ok. 65-70% w zależności od rodzaju mączki. Świetny dodatek na wczesną wiosnę i jesień, choć równie dobrze sprawdza się latem. Zawartość w Miksie około. 20%, choć jest to zależne od rodzaju mączki, gdyż niektóre mają większą pływalność, więc zwróćmy na to szczególną uwagę.

Mączka orzechowa ze zmielonych orzeszków arachidowych – tłusty i wysokobiałkowy dodatek. Polecamy do kulek, którymi łowimy w miejscach mulistych. Do 10% w miksie.

Konopie – świetny dodatek poprawiają atrakcyjność kulek. Pobudza karpie do żerowania. Tłuste. Udział w mieszance 5-10%.

Copra melasse (melasa koprowa) – bardzo słodki i ciężki dodatek do kulek. Mocno wiążący. Zawartość 10-20% w miksie.

Mąka sojowa – bogata w białko, ma właściwości klejące. Dostępna tłusta i odtłuszczona. Tłusta może powodować pływalność kulek. Zawartość w miksie do 30%.

Mąka pszenna – sprawia, że ciasto robi się gumowate, ale ma właściwości klejące. Polecam do kulek typu birdfood. Około 15% w mieszance.

Izobat sojowy – duża zawartość białka, bardzo lekki. Do 10% w miksie.

Mączka z orzechów laskowych – dodatek mniej oleisty niż orzechy arachidowe. W mieszance do 20%.

Gluten pszenny – służy jako spoiwo do trudnych Miksów nasiennych i mączek rybnych. Dozowanie do 5%.

PV 1 Collant – produkt pochodny melasy cukrowej, mocno klejący i bardzo słodki. W mieszance do 20%.

Piernik – dobrze pachnący, lekko tłusty. Wysokoenergetyczny dodatek do kulek. Udział w miksie do 10%.

Biszkopty mielone – słodki dodatek do kulek i dobrze wiążący, ze specyficznym zapachem. Podnosi atrakcyjność kulek. W miksie do 20%.
Kopia tekstu!

 


1.9
Oceń
(13 głosów)

 

Niektóre składniki stosowane w mieszankach bazowych! - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł