Nieśmiały szczupak w śmietanie - duszony szczupak śmietanka

/ 8 komentarzy

Słowo wstępne.

Czemuż taki nieśmiały ten szczupak w tytule? - pomyślicie.
A to dlatego, że długo biłem się z myślami, czy ten wpis w ogóle udostępnić. Zastanawiałem się czy jestem gotowy na następstwa mojego wędkarskiego - jak to się teraz ładnie mówi - coming outu. Bo pewnie znajdą się głosy mówiące: mięsiarz, sieciarz, kłusol, sadysta, morderca, czy z angielskiego asshole :) Ale ten kto mnie zna, doskonale wie, że rybę biorę ze sobą od wielkiego dzwonu (dwa, trzy razy w roku) i to z reguły z gospodarstw wędkarskich, gdzie trochę ryby jest w cenie wstępu na łowisko, albo trzeba za nią zapłacić extra, rzadziej z rzek czy jezior. W dodatku nie zabieram nigdy więcej niż jestem w stanie jednorazowo przygotować i zjeść, bo jestem zdania, że mrożona ryba to już nie to samo.
Bohaterem tego wpisu stał się szczupak z Bugu. Jedna z ryb tego gatunku, których w pewien jesienny weekend, przełowiłem około 20 sztuk. Jeden z nich, około 65-centymetrowy zuch wrócił ze mną. I choć złowiłem mniejsze i większe osobniki ten mieścił się w moich "etycznych" widełkach. Wiem, że to określenie dla ortodoksyjnych wyznawców C&R wyda się śmieszne, lecz tłumacząc moje wędkarskie "grzeszki" chodziło o to, że wędkarska świadomość jaką posiadam zakorzeniła w przekonaniu, że 50 to jeszcze za mało, a 80 to już sporo za dużo żeby wziąć rybę. I taka oto argumentacja doprowadziła do tego, że wpis ten pojawia się nieśmiało na niniejszym blogu.

Przepis.

1 kg oczyszczonego, podzielonego na porcje szczupaka,
0,5 kg ziemniaków,
25 dag śmietany,
Sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek świeży lub suszony, ćwiartka cytryny i tłuszcz.

Podzielonego na porcje oczyszczonego szczupaka solimy i odstawiamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowe talarki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Zdejmujemy je z patelni i wykładamy nimi spód, wysmarowanego wcześniej tłuszczem, naczynia żaroodpornego. Szczupaka płuczemy z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na ziemniaki. W misce mieszamy śmietanę z przyprawami, dodajemy tymianek i sok z cytryny i wylewamy równomiernie na szczupaka. Jeśli chodzi o przyprawienie śmietany, to polecam robić to według własnego smaku. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg, rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 30 minut i voila.

Wszystkim smakoszom ryb życzę smacznego, hejterom gratuluję straty czasu na głupie wpisy w komentarzach, a kłusownikom ości stającej w gardle w poprzek ;)

 


4.6
Oceń
(19 głosów)

 

Nieśmiały szczupak w śmietanie - duszony szczupak śmietanka - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Danie jeszcze ciepłe, dosłownie przed chwilką wyjęte z piekarnika i posypujemy je delikatnie pokrojonym koperkiem...pychota. Proste, zdrowe i atrakcyjne, tym bardziej, że szczupaka w polskich sklepach jak na lekarstwo! Piękne zapiekanie. (2014-12-09 23:39)
użytkownik163477użytkownik163477
0
Tyle było zastrzeżeń i 'zabezpieczeń' (jakieś 3/4 przepisu), że aż nie mogę się powstrzymać: skrajny mięsiarz i kłusol, że też nie ma bata na takich! ;) . Btw. powtarzam się przy każdej okazji, dla mnie mięso szczupaka czy okonia jest dużo mniej smaczne niż dobrych ryb morskich, tu się zgadzam z Angolami. Z łowionych u nas ryb słodkowodnych najlepszy jest dla mnie sandacz (jeśli woda nie jest zbyt zamulona), pstrąg ujdzie, lipienia jeszcze nie próbowałem (i nie wiem, czy bym się zdobył na zabranie go). To oczywiście kwestia gustu. (2014-12-11 14:51)
antyquariatantyquariat
0
Dzięki Iker za ciepłe słowa ;) Co do jednego się tylko nie zgodzę, o czym wspomniałeś pod moim adresem - jestem osobą, która stara się nie popadać w skrajności. Ale to pewnie wynikt tego, że jeszcze nie mieliśmy okazji się poznać ;) (2014-12-11 15:12)
troctroc
0
Przepis bezwarunkowo zastosuję podczas przedświątecznych przygotowań- z tym, że zamiast szczupaka- zgodnie z tradycją- zastosuję karpia. Pozdrawiam za *****. (2014-12-11 17:11)
PimikPimik
0
Spróbuję na swieta;) Szczupak z lodówki co prawda ale tylko dlatego ze wiedziałem iż nie bedę mógł teraz wędkować więc zrobiłem zapas na pod koniec listopada (2014-12-18 17:40)
wobler7777wobler7777
0
Oj w majówkę na pewno spróbuje takiego szczupaczka :) (2015-04-08 15:22)
HELOHELO
0
właśnie robię zobaczymy jaki będzie efekt (2015-11-02 17:31)
rafalwedkujerafalwedkuje
0
Moja żonka już gdzieś ten przepis wyskrobała jakiś czas temu i od tamtej pory szczupak tylko w śmietanie. Tych ziemniaczków dużo mniej i polecam jak przedmówca koperek ***** Próbowaliśmy z węgorzem i wyszedł rewelacyjnie . (2015-11-06 09:32)

skomentuj ten artykuł