Noworoczne płaty śledziowe w zalewie

/ 3 zdjęć


Noworoczne płaty śledziowe w zalewie
Po szampańskiej sylwestrowej zabawie zazwyczaj apetyt szwankuje. Coś by się zjadło, ale żołądek nie pozwala. Na widok sałatek i szynki w galarecie oblewa nas zimny pot.
Jednak okazuje się, że w tych ciężkich chwilach jest coś, co może nam uratować życie. Będą to zapewne noworoczne płaty śledziowe w zalewie octowej. Słodko kwaśny smak, brak ości i kojące gardło uczucie sprawią, że dzień okaże się całkiem przyjazny. Nie czekajmy, więc, lecz jutro jeszcze z samego rana pobiegnijmy do rybnego, aby w przeciągu kilkunastu minut przygotować sobie to zbawienne danie na drugi dzień.
Składniki:
• 0,5 kg płatów śledzia zielonego;
• olej do smażenia;
• mąka do obtoczenia ryby;
• 1 szklanka octu;
• 3 i ½ szklanki wody;
• 1 cebula;
• 1 łyżeczka soli;
• 3 łyżki cukru;
• 5 ziaren ziela angielskiego;
• 3 listki laurowe;
• kilkanaście ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Tuszkę śledzia zielonego przeciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie na pół. Obtoczyć kawałki w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w delikatne krążki. Razem z ziołami oraz solą i cukrem włożyć go garnka, zalać wodą i octem, zagotować. Usmażone kawałki ryby układać warstwami, przekładać cebulką z zalewy. Zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia. Przed wyjściem na Sylwestra schować do lodówki. Do rana następnego dnia będą idealne.

 


3.7
Oceń
(9 głosów)

 

Noworoczne płaty śledziowe w zalewie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł