Noworoczne płaty śledziowe w zalewie
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-31
Noworoczne płaty śledziowe w zalewie
Po szampańskiej sylwestrowej zabawie zazwyczaj apetyt szwankuje. Coś by się zjadło, ale żołądek nie pozwala. Na widok sałatek i szynki w galarecie oblewa nas zimny pot.
Jednak okazuje się, że w tych ciężkich chwilach jest coś, co może nam uratować życie. Będą to zapewne noworoczne płaty śledziowe w zalewie octowej. Słodko kwaśny smak, brak ości i kojące gardło uczucie sprawią, że dzień okaże się całkiem przyjazny. Nie czekajmy, więc, lecz jutro jeszcze z samego rana pobiegnijmy do rybnego, aby w przeciągu kilkunastu minut przygotować sobie to zbawienne danie na drugi dzień.
Składniki:
• 0,5 kg płatów śledzia zielonego;
• olej do smażenia;
• mąka do obtoczenia ryby;
• 1 szklanka octu;
• 3 i ½ szklanki wody;
• 1 cebula;
• 1 łyżeczka soli;
• 3 łyżki cukru;
• 5 ziaren ziela angielskiego;
• 3 listki laurowe;
• kilkanaście ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Tuszkę śledzia zielonego przeciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie na pół. Obtoczyć kawałki w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w delikatne krążki. Razem z ziołami oraz solą i cukrem włożyć go garnka, zalać wodą i octem, zagotować. Usmażone kawałki ryby układać warstwami, przekładać cebulką z zalewy. Zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia. Przed wyjściem na Sylwestra schować do lodówki. Do rana następnego dnia będą idealne.
Po szampańskiej sylwestrowej zabawie zazwyczaj apetyt szwankuje. Coś by się zjadło, ale żołądek nie pozwala. Na widok sałatek i szynki w galarecie oblewa nas zimny pot.
Jednak okazuje się, że w tych ciężkich chwilach jest coś, co może nam uratować życie. Będą to zapewne noworoczne płaty śledziowe w zalewie octowej. Słodko kwaśny smak, brak ości i kojące gardło uczucie sprawią, że dzień okaże się całkiem przyjazny. Nie czekajmy, więc, lecz jutro jeszcze z samego rana pobiegnijmy do rybnego, aby w przeciągu kilkunastu minut przygotować sobie to zbawienne danie na drugi dzień.
Składniki:
• 0,5 kg płatów śledzia zielonego;
• olej do smażenia;
• mąka do obtoczenia ryby;
• 1 szklanka octu;
• 3 i ½ szklanki wody;
• 1 cebula;
• 1 łyżeczka soli;
• 3 łyżki cukru;
• 5 ziaren ziela angielskiego;
• 3 listki laurowe;
• kilkanaście ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Tuszkę śledzia zielonego przeciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie na pół. Obtoczyć kawałki w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w delikatne krążki. Razem z ziołami oraz solą i cukrem włożyć go garnka, zalać wodą i octem, zagotować. Usmażone kawałki ryby układać warstwami, przekładać cebulką z zalewy. Zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia. Przed wyjściem na Sylwestra schować do lodówki. Do rana następnego dnia będą idealne.