Okoń morski z woka


600g filetów z okonia morskiego
5-6 łyżek jasnego sosu sojowego
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
1 pęczek dymki
400g kalarepek
400g młodej marchewki
125 ml wywaru z kury
1 czubata łyżeczka jasnej zasmażki
sól/pieprz







sposób przyrządzenia:filety pokroic w poprzek włukien na plastry szerokości 2 cm,następnie każdy plasterprzekroic na pół.Przygotowac marynate 4 łyzki sosu sojowego wymieszać z 1 łyżka oleju.Czosnekoraz imbir obrać drobno pokroić i dodac do marynaty i odstawic na 20 minut.W tym czasie dymki obrac i pokroić na cienkie plasterki.Kalarepki pokroić na cienkie kwadraty, marchewki na zapałke.Rybe włożyc do cedzakai osączyc ,marynate połączyc z wywarem oraz zasmażką.W woku lub na szerokiej patelni rozgrzac 2 łyżki oleju,wkładac porcjami rybe i smażyc przez 3 minuty,wyjąc rybe i wstawic do nagrzanego piekarnika żeby nie ostygła.Do woka wlac pozostały olej i mocno rozgrzac.Włożyc dymkę,marchewkę oraz kalarepe i ciągle mieszając smażyc przez 3-4 minuty.Polac marynata,doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 2-3 minuty dodac rybe ,doprawic do smaku sosem sojowym,solą i pieprzem.

 


3.3
Oceń
(3 głosów)

 

Okoń morski z woka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł