Okoń po parysku

/ 13 komentarzy

Okoń po Parysku
Ciasto francuskie: 15dag masła lub margaryny, 15dag mąki, 1 jajko, ½ łyżki octu, sól;
80dag-1kg okoni, sól, 15dag pieczarek,5dag margaryny, 1/8l białego wina, pieprz;
Sos beszamelowy:4dag margaryny,3dag mąki, ok1/4l mleka, 1/8 l śmietany, 1-2 żółtka;
3dag ostrego sera żółtego, 2dag masła, 2dag tartej bułki.
Wyk;
Przyrządzić ciasto francuskie:
Mąkę przesiać na stolnicę włożyć masło, posiekać na jednolitą masę. Z mąki, wody, octu, ½ jaja zagnieść ciasto . Rozwałkować na grubość ½ cm, kroić kwadraty (5cm x 5cm )radełkiem lub karbowanym nożem. Ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec 5-10 minut, lekko zrumienione grzanki wyjąc.
Okonie sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na porcje, osolić.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony ( duże kapelusze obrać ze Skurki), cienko poszatkować , włożyć do rondelka, dodać 2 dag margaryny, sól , pieprz, 1-2 łyżki wody dusić 10 minut.
Filety ryby ułożyć na natłuszczonym ogniotrwałym naczyniu, skropić margaryną i winem.
Wstawić do piekarnika, podpiec, wyjąć .
Przyrządzić sos beszamelowy; Tłuszcz stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, dodać sól, zagotować, do utartych żółtek wlewać po trochu gorący sos, stale mieszając, podgrzewać uważając aby się nie „zważył „.
Podpieczoną rybę pokryć pieczarkami, oblać gęstym sosem beszamelowym, posypać grubo potartym serem i tartą bułką, skropić masłem. Dookoła ryby ułożyć upieczone grzanki z ciasta francuskiego, wstawić do piekarnika na 10 minut; gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć i podawać .
W taki sam sposób można przyrządzić sandacza lub szczupaka . Zamiast pieczarek można użyć świeżych borowików uduszonych z masłem.
Tak przyrządzoną rybę można podawać jako gorącą przekąskę.

 


4.8
Oceń
(31 głosów)

 

Okoń po parysku - opinie i komentarze

jacenty75jacenty75
0
No to pięknie. Kolejna silna motywacja aby wyskoczyć na rybki - niestety gorzej z wynikami. Ale jeżeli już się poszczęści to popróbujemy. Za teorie 5***** a w praktyce się sprawdzi. (2012-02-09 09:39)
MareKsMareKs
0
Zapraszam do grupy: https://wedkuje.pl/g,kulinarne-specjaly-potrawy-z-ryb-i-dziczyzny,350.html (2012-02-10 07:22)
ryukon1975ryukon1975
0
Niestety nie mogę skorzystać z przepisu.Jedyne co robię to jajecznica a i to przeważnie przypalam.:( Kucharz ze mnie raczej kiepski. 5***** (2012-02-11 21:48)
edyta35edyta35
0
Krzysiu z tego co wiem to najlepszymi kucharzami są mężczyźni wiec warto się przełamać i spróbować :)) pozdrawiam. (2012-02-12 21:02)
pabe771pabe771
0
Co  robiłaś na zajęciach z gramatyki ????????? (2012-02-15 18:52)
tryftatryfta
0
Ponieważ lubię pichcić, również mogę zlecić drugiej połowie - to dodałem ten przepis do zakładek i przy najbliższej okazji go wypróbuję :))Częściej zabieram sandacze,więc trochę to potrwa:) (2012-02-15 20:21)
dlugasdlugas
0
Droga pani Edytko ,moze jakies zdjatko tego okonka na talerzu.Faceci sa z regoly wzrokowcami :)
(2012-02-15 21:10)
niutek40niutek40
0
pabe 771 jak się chcesz zareklamować, to się zgłoś do agencji reklamowej. Ciekawy ten twój profil typowo wędkarski !! (2012-02-16 12:00)
CZzesioCZzesio
0
Mmmmmmm..."smakowy" przepisik ...5* Czesio "wmłócił" by to wszystko nie czekając na złocisty kolor :)) Pozdrawiam :) (2012-02-27 13:01)
pawelz1982pawelz1982
0
Przepis jest ciekawy no to na ryby ruszać czas pozdrawiam :) (2012-03-12 20:05)
toma7802toma7802
0
Przepis brzmi BARDZO APETYCZNIE,wypóbuje go w maju bo teraz to szkoda zabierać okonia z łowiska,tak krótko do tarła mu zostało ale piąteczka i POZDROWIONKA. (2012-03-24 00:54)
ZbiBulZbiBul
0
Moja małżonka Edytko, obiecała że jak przyniosę rybki do domu to mi je przygotuje wg Twojego przepisu. I za to kochamy kobiety - za dbanie o nasze żołądki i spełnianie naszych kaprysów ;) ***** (2012-03-25 19:13)
rysiek38rysiek38
0
Witam i powiem tak.okoń jest dla mnie jedyną rybą która moim zdaniem he he jest zjadliwa bez w sumie czegokolwiek poprostu smaże na maśle ,troszke wegety i jest ok .natomiast wszystkie inne gatunki (pewnie mnie zabijesz smiechem )zalatują rybą i ten Twój przepis moZe być rewelacyjny .Pozdro i oczywiście piątal (2013-01-13 22:33)

skomentuj ten artykuł