Okoń po włosku




  • konto usunięte




Okoń

Okoń po Włosku :


* filety z okonia morskiego 2 szt (może być zwykły okoń)
* ziemniaki 400 g
* pomidory nieduże 4 szt
* oliwki czarne bez pestek 4 łyżki
* białe wytrawne wino 4 łyżki
* bazylia świeża garść
* masło 1 łyżka
* sól
* pieprz

Sposób przyrządzenia
Oliwki osącz, pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki. Filety umyj, przekrój i osusz na papierowym ręczniku. Posiekaj bazylię.

Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki, wrzuć do gorącej wody i gotuj przez 8-10 minut, odcedź.
Rozgrzej piekarnik do 180*C.

Dwa nieduże naczynia żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie połóż ugotowane ziemniaki, posyp oliwkami, dołóż pomidory, a na wierzchu ułóż filety z ryby. Całość posól, dopraw pieprzem, polej winem i posyp bazylią. Połowę bazylii zostaw do przybrania potrawy.

Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj gorące przybrane posiekaną bazylią.

Czas przyrządzenia około 45 min.

 


4.3
Oceń
(12 głosów)

 

Okoń po włosku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł