Okoń po prowansalsku
Piotr Smacki (smacki)
2011-08-04
Okoń po prowansalsku
Składniki:
400 g filetów z okonia
2 pomidory
1 limonka
2 cytryny
sałata (do dekoracji)
pęczek koperku
kilka gałązek rozmarynu
2 łyżki oleju
kolorowe ziarna pieprzu
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety obmyj, natrzyj solą i pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Cytrynę i limonki także pokrój w plastry.
Nagrzej piekarnik do 200°. Na kawałkach folii układaj filety ryby, a na nich plastry pomidorów i cytryn oraz gałązki kopru i rozmarynu. Posyp wszystko kolorowym pieprzem i skrop obficie olejem. Tak przygotowane ryby zapakuj szczelnie w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 min, a pod koniec odchyl z wierzchu folię. Gotową rybę polecam podawać z bagietką i białym winem.
Życzę smacznego:) !!!
Składniki:
400 g filetów z okonia
2 pomidory
1 limonka
2 cytryny
sałata (do dekoracji)
pęczek koperku
kilka gałązek rozmarynu
2 łyżki oleju
kolorowe ziarna pieprzu
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety obmyj, natrzyj solą i pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Cytrynę i limonki także pokrój w plastry.
Nagrzej piekarnik do 200°. Na kawałkach folii układaj filety ryby, a na nich plastry pomidorów i cytryn oraz gałązki kopru i rozmarynu. Posyp wszystko kolorowym pieprzem i skrop obficie olejem. Tak przygotowane ryby zapakuj szczelnie w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 min, a pod koniec odchyl z wierzchu folię. Gotową rybę polecam podawać z bagietką i białym winem.
Życzę smacznego:) !!!