Okoń w sosie cytrynowym


80 dag filetów z okonia
2 cytryny
starata gałka muszkatałowa
5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przyprawy do zup
odrobina octu
odrobina miodu
olej do smażenia
mąka do panierowania
garść świeżej pietruszki
szczypta cukru
sól i biały pieprz

Rybę umyć i osuszyć. Podzielić na 4 porcje i ułożyć na półmisku. Wycisnąć sok z cytryn. Połową soku polać filety, oprószyć je solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni i poddusić na nim posiekaną cebulę. Zalać resztą soku z cytryn, a następnie – ciągle mieszając – dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 min na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem gałką muszkatałową miodem i octem oraz cukrem.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Mąkę wysypać na talerz obtoczyć na niej filety, nadmierną ilość mąki strzepnąć. Filety obsmażyć na gorącym oleju z obu stron 6-8 min na złotobrązowy kolor. Oberwać listki pietruszki i bezpośrednio przed podaniem wrzucić do sosu cytrynowego.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Okoń w sosie cytrynowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł